26 Φεβ 2007

διάλογος για την παιδεία...

Ο ΣΥΝ ανοίγει σήμερα την ιστοσελίδα του στο διάλογο για την παιδεία..
http://syn-16.blogspot.com


Για να γίνει μια μεγάλη συζήτηση. Ανοιχτή, δημόσια, ελεύθερη.
Για ένα μεγάλο θέμα που αφορά όλη την κοινωνία, που θα καθορίσει τις προοπτικές μας - τις προσωπικές, τις συλλογικές, της χώρας μας.


Καταθέτουμε σήμερα τις προτάσεις μας για την Ελεύθερη Πρόσβαση στα Πανεπιστήμια.
Θα ακολουθήσουν προτάσεις και θέσεις και για άλλα θέματα της παιδείας.
Είναι προτάσεις προς συζήτηση...

  • με τους μαθητές
  • τους διδάσκοντες
  • τους γονείς
  • με τους οργανωτικούς τους φορείς
  • με τους εργαζόμενους και τις οργανώσεις τους
  • με τους ειδικούς
  • με άλλες πολιτικές δυνάμεις

Ζητάμε τη συμμετοχή σας.
Τις παρατηρήσεις σας, την κριτική σας, τις θέσεις, τις προτάσεις σας.


57 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Οι προτάσεις οδηγούν στην πλήρη διάλυση του ήδη σαθρού συστήματος Πανεπιστημιακής εκπαίδευσης.
Η μόνη δικλείδα που διασφαλίζει διαβάθμιση επιπέδου εκπαιδευομένων ανάλογα με την Σχολή είναι οι Πανελλαδικές εξετάσεις (και ίσως το μόνο αδιάβλητο σύστημα επιλογής που έχει απομείνει).
Το επόμενο βήμα θα έπρεπε να είναι η δημιουργία προϋποθέσεων για αναβάθμιση και των διδασκόντων (αξιολόγηση) .

Μόνο πανεπιστημιακοί του επιπέδου κάποιων ανεκδιήγητων που βλέπουμε τελευταία στα παράθυρα , θα μπορούσαν να προτείνουν αυτά που προτείνει ο ΣΥΝ.

Αν την κατάργηση την βάλουμε σε δημοψήφισμα το αποτέλεσμα θα είναι ΝΑΙ (όλοι γιατροί και μηχανικοί θέλουν να γίνουν και μάλιστα χωρίς να διαβάσουν καθόλου).

ΕΛΕΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΔΗΜΑΓΩΓΙΑ ΣΑΣ......

Ανώνυμος είπε...

Οι προτάσεις οδηγούν στην πλήρη διάλυση του ήδη σαθρού συστήματος Πανεπιστημιακής εκπαίδευσης.
Η μόνη δικλείδα που διασφαλίζει διαβάθμιση επιπέδου εκπαιδευομένων ανάλογα με την Σχολή είναι οι Πανελλαδικές εξετάσεις (και ίσως το μόνο αδιάβλητο σύστημα επιλογής που έχει απομείνει).
Το επόμενο βήμα θα έπρεπε να είναι η δημιουργία προϋποθέσεων για αναβάθμιση και των διδασκόντων (αξιολόγηση) .

Μόνο πανεπιστημιακοί του επιπέδου κάποιων ανεκδιήγητων που βλέπουμε τελευταία στα παράθυρα , θα μπορούσαν να προτείνουν αυτά που προτείνει ο ΣΥΝ.

Αν την κατάργηση την βάλουμε σε δημοψήφισμα το αποτέλεσμα θα είναι ΝΑΙ (όλοι γιατροί και μηχανικοί θέλουν να γίνουν και μάλιστα χωρίς να διαβάσουν καθόλου).

ΕΛΕΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΔΗΜΑΓΩΓΙΑ ΣΑΣ......

tassos είπε...

Διάβασα με μεγάλη προσοχή τις 11 σελίδες με τις προτάσεις του ΣΥΝ για την παιδεία.

Ομολογώ ότι δεν περίμενα από ένα προοδευτικό κόμμα σαν τον ΣΥΝ να φέρει προς συζήτηση τόσο συντηρητικές, μέχρι σε σημείο να χαρακτηριστούν αντιδημοκρατικές, θέσεις.

Βλέπω τον ΣΥΝ ένα κόμμα της Αριστεράς να αγωνίζεται για την διατήρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος, ενός άρθρου δημιούργημα της χούντας. Γιατί;;;

Διαβάζω: « Η είσοδος στο Δημόσιο Πανεπιστήμιο είναι δικαίωμα για όλους»
Κανένας δεν θα τολμούσε να φέρει αντίρρηση σε μια τέτοια πρόταση αν με την λέξη «όλους» εννοούσατε κάτι άλλο εκτός της λέξεως «πολίτες». Γιατί σε μια δημοκρατία ο πολίτης εκτός από δικαιώματα έχει και υποχρεώσεις.
Και μέσα στις 11 σελίδες της παρουσίασης σας δεν βλέπω ούτε μια φορά την λέξη υποχρέωση για τον πολίτη.
Το κράτος υποχρεούται και ο πολίτης έχει ΜΟΝΟ δικαιώματα.
Εγώ σαν πολίτης ανοίγω το στόμα και το κράτος «υποχρεούται» να με ταΐσει να με ντύσει να με σπουδάσει. Με ποιο αντάλλαγμα; Μα φυσικά το άρθρο 16 π.χ. να παραμείνει σε ισχύ.
Και αν το 16 μου αφαιρεί στοιχειώδη δικαιώματα όπως αυτό της ΕΠΙΛΟΓΗΣ;
Επιλογής ενός ενήλικα πολίτη να διαλέξει που και πως θα προετοιμαστεί για την επαγγελματική του σταδιοδρομία;
Με την μη αποδοχή από τον ΣΥΝ του δικαιώματός μου για επιλογή (στα 18 ψηφίζω, είμαι ενήλικας) μου αφαιρεί ένα δημοκρατικό μου δικαίωμα. Για αυτό τον λόγο θεώρησα «σχεδόν» αντιδημοκρατικές τις προτάσεις του.

Διαβάζω: «Κατάργηση του Βαθμού στο Λύκειο.»
Διακρίνω ένα ψήγμα ρατσισμού; Ένα ψήγμα ρατσισμού για τον άριστο; Για τον «σπασίκλα;» το «φυτό» Για αυτόν που διαβάζει, που μελετά με τις ώρες, με τα χρόνια;
Υπάρχει μια διαφορά ανάμεσα στις λέξεις μέτρο και μέτριος.
Για ποιόν λόγο κάποιος θα προσπαθήσει περισσότερο; Σύμφωνα με την πρότασή σας δεν χρειάζεται. Μήπως ο ΣΥΝ με την πρότασή του θέλει να δημιουργήσει πολίτες- δημοσίους υπαλλήλους; Εκεί που όλοι δικαιούνται επίδομα αποδοτικότητας γιατί όλοι τα ξ….;
Αυτό λοιπόν ζητά ο ΣΥΝ; Μια κοινωνία ρατσιστική απέναντι στον άριστο; Και ποιο θα είναι το πρότυπο του μαθητή του φοιτητή του πολίτη; Ποιος ο στόχος μας; Μια κοινωνία μετρίων; Μια κοινωνία που όλο ζητάει χωρίς η ίδια να προσπαθεί;
Μια κοινωνία που ψάχνει να βρει ποιος Γλέζος κατέβασε την Γερμανική σημαία από την Ακρόπολη;
Και κάτι άλλο: Γιατί ζητάτε από τους καθηγητές του Πανεπιστημίου να γίνουν Χασάπηδες;
Γιατί δεν μπορεί. Με σχεδόν χωρίς καμιά αξιολόγηση οι μαθητές του Λυκείου μπαίνοντας μάλιστα χωρίς διόδια στο πανεπιστήμιο θα δημιουργούν αρκετά προβλήματα και στους καθηγητές και στους άλλους φοιτητές. Έτσι ή το επίπεδο της κάθε σχολής θα μετριαστεί ή θα πρέπει οι καθηγητές να ιδρύσουν πανεπιστήμια 2-3 ταχυτήτων ή να βρεθεί τρόπος κάποιοι να κάνουν τους ταξιτζήδες. Χρειαζόμαστε και ταξιτζήδες.

Από έναν χώρο που είναι προοδευτικός θα περίμενα να μου θυμίσει κάποιος εκτός της φράσης του Καρόλου Μαρξ και το αποτέλεσμα της πολιτιστικής «επανάστασης» του Μάο.

Ανώνυμος είπε...

Δε θα σταθω στις προτασεις του ΣΥΝ, αλλα θα θεσω κανω επιγραμματικα τις δικες μου (βασικες) απο την εμπειρια μου 5 ετων προπτυχιακων + 2 μεταπτυχιακων σπουδων.

α)Καταργηση οργανωμενων κομματικων παραταξεων στα τριτοβαθμια ιδρυματα. Οι φοιτητικες παραταξεις ειναι ο καρκινος των πανεπιστημιων και εξυπηρετουν συμφεροντα (κομματων, ενταγμενων φοιτητων, καθηγητων-πρυτανεων κτλ).

β)Δωρεαν και ελευθερη προσβαση ολων των μαθητων στις σχολες.Καταργηση πανελληνιων και προπαρασκευαστικο ετος. Δυνατοτητα σε ολους για ολα.Να κοβονται οι φοιτητες μεσα στη σχολη (εκει θα κριθουν οι ικανοι) και οχι στο σχολειο.

γ)Λυκειο γενικης και ολοκληρωμενης παιδειας χωρις κατευθυνσεις.

δ)Πληρης αυτοδιοικηση των σχολων αλλα και ετησια αξιολογηση παραγωγης εργου απο μια ανεξαρτητη αρχη.

ε)Καταργηση εξαιρετικα εξειδικευμενων τμηματων και νεα γεωγραφικη κατανομη των τμηματων. Αποκεντρωση σχολων για αναπτυξη της περιφερειας.

στ)Πληρης στεγαση και σιτηση για ολους τους σπουδαστες.Οικονομικη ενισχυση στους ασθενεις οικονομικα.

ζ)Εκλογη πρυτανεων με βαση το αποδεδειγμενο επιστημονικο παραγωγικο και εκπαιδευτικο τους εργο. Αποκλειστικη απασχοληση των καθηγητων στο πανεπιστημιο.


Δυστυχως ο απλος πολιτης δεν καταλαβαινει τη βρωμια που υπαρχει στην τριτοβαθμια εκπαιδευση. Ενα παιχνιδι καθηγητων, φοιτητων-κομματικα στελεχη, διοικηση, κονδυλια, ειδικα προγραμματα,εταιριες κτλ.

Εχουμε χασει ως χωρα το νοημα της εκπαιδευσης και της γνωσης και δε το εχουμε συνειδητοποιησει.

Δ.Σ.

Ανώνυμος είπε...

Sygnwmi alla den exw Ellinikosu xaraktires. Ta panepistimai xreiazonte allagia, koitaxte ta gallop gyrw sas, ftanei pia afti h xeftila me tis katalipseis, tis apoxes kai tous tempelides koultouriarides ka8igites. H pliopsifia tou laou 8elei allages, 8elei ta xrimata pou forologite na axiopoiounte swsta. Pws 8a katargisouem tis panelladikes? Na spoudasoun oloi se paneptistimia? kamia axiokratia loipon, isopedwsi twn pantwn?

Ανώνυμος είπε...

Συγχαρητήρια στον ΣΥΝ που είχε την τόλμη να επεξεργασθεί με σοβαρότητα και να καταθέσει τις προτάσεις του για την Παιδεία.
Συμφωνώ με τη γενική φιλοσοφία που διέπει τις προτάσεις : Παιδεία για όλους, χωρίς άγχος, χωρίς οικονομική καταστροφή των οικογενειών.Το μόνο συζητήσιμο στοιχείο που βλέπω στις προτάσεις είναι η είσοδος στα ΑΕΙ ΤΕΙ κυρίως στις σχολές μεγάλης ζήτησης. Για τις άλλες δεν υπάρχει κανένα μα κανένα πρόβλημα.
Ας τις μελετήσουμε κι εμείς με σοβαρότητα και ας κάνουμε την κριτική μας νηφαλιότητα και χωρίς αφορισμούς.
Ν.Α.

Ανώνυμος είπε...

Οι πανελλήνιες εξετάσεις παίζουν τον εξής ρόλο: δεκάδες χιλιάδες μαθητές στην ελλάδα θέλουν να φοιτήσουν σε μια ιατρική σχολή. Ακριβώς επειδή η κοινωνία χρειάζεται ένα συγκεκριμένο αριθμό γιατρών (ο φούρναρης, ο ταξιντζής, ο οικοδομος είναι και αυτά πολύ χρήσιμα επαγγέλματα ξέρετε..) θα πρέπει να υπάρχει και κάποιος μηχανισμός επιλογής. Αυτό εξυπηρετούν και οι πανελλήνιες εξετάσεις.
Εντάξει εγω συμφωνώ οτι οι πανελλήνιες εξετάσεις είναι ένας προβληματικός θεσμός, αλλά ποια είναι η εναλλακτική; Ο βαθμός του λυκείου; Ανέκδοτο, όλοι άριστα θα παίρνουν.
Ο μέσος έλληνας πάσχει από ένα σύνδρομο πτυχιολαγνείας, αν λοιπόν οι ιδέες του ΣΥΝ υλοποιούνταν θα μετετρεπαν την Ελλάδα σε μια χώρα φοιτητών. Επιπλέον θα ανοίγαμε και τα σύνορα για χιλιάδες ακόμα μετανάστες, οι οποίοι θα έπρεπε να κάνουν όλες αυτές τις δουλείες τις οποίες ο έλληνας wannabe δικηγόρος ή γιατρός ουδέποτε θα καταδεχόταν να κάνει.

ΕΛΕΟΣ....

Ανώνυμος είπε...

Νομίζω ότι είναι πολύ εύστοχη η παρατήρηση του φίλου για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις του πολίτη. Και αν κάτι παρατηρώ στη σημερινή αριστερά, που δεν μου αρέσει καθόλου, είναι αυτή η μονομερής έμφαση στα δικαιώματα..
Μια έμφαση που μετατρέπει τον πολίτη σε ένα είδος κρατικοδίαιτου ζήτουλα που σαν κακομάθημενο παιδί, θέλει από το κράτος να του κάνει όλα τα χατηρια, να του λύνει κάθε πρόβλημα.
Λοιπόν μάθετε κύριοι ότι εκτός από τα δικαιώματα, υπάρχουν και οι υποχρεώσεις (και είναι αυτές που δίνουν νόημα στα δικαιώματα), και περι υποχρεώσεων ουδέποτε δε βλέπω κάμμια νύξη στις προτάσεις σας (το παρόν νομσχέδιο που τόσο λυσσαλέα πολεμάτε, είναι η πρώτη προσπάθεια να εισαχθούν κάποιες στοιχειώδης υποχρεώσεις στον Ελλήνα φοιτητή που έχει καταντήσει συνώνυμό του φραπε και της τεμπελιάς). Αυτή σας η τακτική παραπέμπει σε λαικισμό ή στην καλύτερη περίπτωση σε αφέλεια. Είναι λυπηρό..

Ανώνυμος είπε...

Kala re paidia, eipame. Ola kala, alla eleftheri prosvasi? Kai ti tha ginei me tis sxoles psilis zitisis? I mipos tha kovontai mesa sto panepistimio kai aftoi pou tha vgainoune tha einai pali periorismeni? An einai to telefteo, afto tha exei apotelesma xiliades kosmou na mpainei, na spatala xronia, kai meta na menei xoris kanena antikrisma. Ama pali enoeite na vgainoune oloi, tote na do ti tha kanoume me 10 ekatomiria giatrous kai dikigorous :)

Genika, simfono oti o nomos plaisio einai athlios, kai oti to kirio pragma pou xriazete einai xrimatodotisi. Alla, oxi kai eleftheri prosvasi..

Fovamai, oti afti i thesi sas (mas?) tha ktipithei poli, ki mporei na exete kai kostos...

Ανώνυμος είπε...

Καλό είναι να διαβάζουμε προσεκτικά, για να μην είμαστε άδικοι.Ασχολούμαστε με τα Πανεπιστήμια που όντως έχουν μεγάλα προβλήματα, αλλά στη Β βάθμια εκπαίδευση είναι εκρηκτικά.Τίποτε δεν μπορεί να αλλάξει στα σχολεία αν δεν σταματήσει η Β' θμια εκπαίδευση να είναι περίοδος προετοιμασίας για τις εξετάσεις εισαγωγής.

Ανώνυμος είπε...

Πολλά ενδιαφέροντα μπορεί κάποιος να διαβάσει μέσα σε αυτά τα 9 σχόλια. Ελπίζω αυτός ο κάποιος να είναι είναι "πτυχιούχος" της κατάλληλης ειδικότητας για να μπορέσει να αξιολογήσει όλα τα αυτά που μας έδωσε την ευκαιρία να τοποθετηθούμε. Αλλιώς όλο το οικοδόμημα που προσπαθεί να χτίσει ο ΣΥΝ θα πάει χαμένο. Το "πλεονέκτημα" ενός κόμματος που παλεύει να στείλει αντιπροσώπους στην Βουλή των Ελλήνων για να έχει έναν τουλάχιστον παραπάνω λόγω είναι ότι δεν έχει τίποτα να χάσει. Το υσχιροτερο μελλοντικό όπλο της Πολιτικής είναι να αφουγκράζεσαι την πραγματικότητα. Καλώς η κακώς αυτή η πραγματικότητα δεν μπορεί να είναι μόνο Ελληνική. Ανήκουμε σε μια ένωση και έχουμε υποχρεώσεις που οφείλουμε να ακολουθήσουμε. Το άρθρο 16 μας πάει πίσω, όταν θα το καταλάβουμε αυτό πολλά πράγματα θα αλλάξουν. Ελπίζω αυτό να γίνει σύντομα και να προσαρμοστεί στην Ελληνική πραγματικότητα κάτω από την αυστηρή εποπτεία των Ελληνικών αρχών. Φαντάζομαι όταν τα πτυχία από Πανεπιστήμια του Εξωτερικού δια "αλληλογραφίας" αναγκαστούμε να τα υποδεχτούμε θα είναι πολύ αργά. Δυστυχώς είναι κρίμα να ζεις αποκλειστικά σε έναν φανταστικό κόσμο. Θα μπορούσε η πολιτική "φαντασία" που μπορεί να διαθέτει ένα κόμμα σαν το ΣΥΝ προσαρμοσμένη ανάλογα να κάνει θαύματα. Το σύστημα που πολύ ωραία σε βασικές γραμμές μας προτείνει ο ΣΥΝ έχει κάποια βασικά κενά που δυστυχώς έχω την εντύπωση ότι τεχνητά δεν τα αναφέρουν. Το σύστημα τους στηρίζεται σε ανθρώπους με αρχές και ανώτερα καταρτισμένους σε πολυεπιπεδα με οράματα. Μια τέλεια μηχανή που θα ζήλευε ο κάθε πολίτης να ανήκει. Λυπάμαι αλλά όταν σε μια μηχανή δεν κανείς οπότε προβλέπετε, όποτε χρειάζεται τα ανάλογα servis, αλλαγές κτλ θα σε αφήσει στα σίγουρα, στατιστικά αποδεδειγμένο. Να μας πούνε πρώτα πως και από που θα βρεθούν τα κατάλληλα γρανάζια που θα έχουν τα Διδακτορικά και Μεταπτυχιακά τους, απαλλαγμένα από παλιά σύνδρομα και ποιος θα τα οργανώσει όλα αυτά και μετά να μας πείτε από μόνοι σας ποιες από τις προτάσεις μπορούν πραγματικά να σταθουνε. Το σύστημα που προτείνετε όχι μονό δεν λειτουργεί κάτω από καθεστώς μονιμότητας, αλλά επιβάλετε να κάνεις και αλλαγές κατά τακτά χρονικά διάστημα για να κρατήσεις το όραμα και τις αρχές ζωντανά. Ριζοσπαστικές ιδέες με αρχαία τεχνολογία δεν πάνε μαζί. Αποτυχία πριν καν πάει στην πράξη, στα χαρτιά. Προτείνετε μας πρώτα ένα σύστημα αξιολόγησης που δεν θα βασίζετε στην Δημοσιοανικανοτητα στηριγμένη στην μονιμότητα, ένα μοντέλο που θα προσπαθεί να εξελίσσετε όχι μονό βασιζομένη στην καλή διάθεση των ανθρώπων αλλά σε κάτι άλλο. Τα αυτονόητα δεν υπάρχουν σε τόσο μεγάλο βαθμό όσο θέλουν να πιστεύουν κάποιοι. Λυπάμαι αλλά κάποια πράγματα πρέπει να τα πάρουμε από την αρχή, πολύ αρχή.

Ανώνυμος είπε...

΄Πολύ καλή κίνηση!

Ανώνυμος είπε...

Λυπαμαι πολυ που ενα κομμα προοδευτικο ,με προσπαθειες στο πρελθον να κινηθει μπροστα η κοινωνια ,εχει χασει την ταυτοτητα του και εχει μετατραπει σε ενα συντηρητικο οργανισμο προσκολλημενο στο χθες.η προταση σας κενη και ουτε καν επιδερμικη δεν αγγιζει κανεναν και τιποτα. Έξω τα κόμματα από τα Πανεπιστήμια! Σύνδεση του πανεπιστημίου με την αγορά εργασιας! αξιολογησεις .αυτες ειναι μερικες απο τις αρχες που θεωρω οτι θα επρεπε να πρεσβευει ενα συγχρονο προοδευτικο κομμα.
αποφασιστε επιτέλους που θελεται να ανήκεται!

Ανώνυμος είπε...

Τολμηρές και σε θετική κατεύθυνση οι προτάσεις που διατυπώνει ο ΣΥΝ.Για ένα σχολείο που απελευθερώνει πραματικά!!Είμαι σίγουρος ότι ο κόσμος θα εμπιστευτεί την πολιτική πρόταση του ΣΥΝ για την Ββαθμια παιδεία σε συνδυασμό με τον συνεπή και σκληρό αγώνα για την υπεράσπιση του Δημόσιου και Δωρεάν παν/μιου και θα την επιβεβαιώσει και στην κάλπη.Απεναντι σε όψιμους προοδευτικούς περι υποχρεώσεων στο αυταρχικό καπιταληστρικό κράτος και στους μικροαστούληδες που ενοχοποιούν τις συλλογικότητες, τουλάχιστον αυτές της αριστεράς που αυτή τη στιγμή βρίσκονται στο δρόμο για την υπεράσπιση του παν/μιου και όχι μπροστα στο pc!Είμαστε ρεαλιστές τα θέλουμε όλα έλεγε ενας μεγάλος επαναστάτης, ελπίζω η αγωνιστικότητα, ριζοσπαστικότητα και σταθερότητα του ΣΥΝ στο μέτωπο παιδείας να διαπεράσει τη συνολική πολιτική του και μέσω ενός ισχυρού ΣΥΡΙΖΑ να δημιουργήσει τον εναλλακτικό πόλο!!

Ανώνυμος είπε...

syggnomi gia ta greeklish.grafo apo exoteriko kai apo ypologisti xoris ellinikous xaraktires. kalo einai na ginontai protaseis/protimotero apo to na diafoneis synexws..kalo einai omws na exetazeis kai tis protaseis prin tis kaneis..lypamai giati eixa thetiki stasi pros ton syn (psifisa 2 fores ta teleutaia xronia ypopsifious toy syN), alla pleon tin anatheoro..kai auto giati den yparxei i paramikri syndesi me tin pragmatikotita...den einai dynaton na mpainoun oloi sto panepistimio...akomi kai stin essd empainan mono oi tou Kommatos!!pos tha pliroseis tous kathigites poy tha kanoun mathimata,tin ylikotexniki ypodomi,kai ta syggramata (pou ta a-(e)paiteis kai dorean!!). merika simeia kai apo mena, giati prepei na diavaso gia tin ergasia pou prepei na paradwsw se 3 mines (alla opos vlepete asxoloumai apo tora gia na tin kano-se antithesi me tous synadelfous foitites stin ellada):

opos eipe kai o filos dionysis parakato, katargisi ton kommaton sta panepistimia pou mono kako kanoun-diaionizoun tin pelateiaki sxesi kommaton-politon("oloi gia tis arpaxtes zoume")

periorismeni autodynamia ton sxolwn amesa syndyasmeni me tin "katarameni" axiologisi poy an ginei sosta (kai mporei na ginei)tha symvallei stin paragogi ergou kai oxi xaplas sta panepistimia apo tous kareklokentaurous kathigites pou apolamvanoun na pernane 2/250 foitites (den einai dynaton na einai oloi asxetoi).

Thespisi anotatou oriou spoudon n+2 to megisto, kai apo tin exoikonomisi xrimaton opou tha prokypsei,thespisi miniaiou epidomatos stous foitites oi opoioi eite teleionoun stin ora tous eite kalountai na katavalloun klimakwta kapoia xrimata (atoka) sto kratos (opos ginetai sti germania kai stin ollandia gia paradeigma-opou parempiptontos oi foitites taxideuoun dorean me OLA ta mesa metaforas kai pairnoun 750 euros epidoma apo to kratos -koitaxte edo http://www.ib-groep.nl/particulier/Informatie/Studiefinanciering/Hoger_onderwijs/Bedragen_2007.asp). Episis geres ypotrofies stous 5% ton kaluteron foititon enos examinou.

AMESI katargisi tou asylou pou mono zimia kanei pleon-as afisoume tous synaisthmatismous peri xountas...

Pataxi sti riza tis antigrafis sta panepistimia kai tei!!!! (to pio simantiko metro ap'ola pisteuo)

Ypo exetasi i periptosi agoras ton syggramaton-proypothetontas omos tin paroxi epidomatos apo to kratos-pali se autous poy axizoun

Kai telos, katargisi ton panellinion-eisagogi analoga me tis proypotheseis pou vazei i kathe sxoli. episis proparaskeuastiko examino gia na filtraristoun oi asxetoi apo tous sxetikous kai diatethimenous na proxorisoun.

spasimo ton spoudon sto europaiko protypo bachelor-master

sxediasmos apo koinou me ta panepistimia kai ena panel etaireion oste na lambanontai ypospi oi anages tis agoras ergasias-an de theloyme na ftasoume tin anergia sto 30% apo kommatikes skopimotites...

de nomizo oti auta pou leo einai antidimokratika-isa isa pou voithane auton pou pragmatika thelei na paei mprosta eite autos einai plousios eite ftoxos.. alla apo tin alli i antidimokratikotita tou egeitai sto oti afinei tous kifines piso-den mporoume na pame oloi mprosta se ayti ti zoi.

telos, meso tis axiologisis pou proanefera, tha doume pou vriskomaste, na veltiosoume oti lathos yparxei oste telika na erthei epitelous kai to xeno kefalaio stin ellada kai na vroume kai kammia douleia ektos dimosiou......

elpizo na syneballa kapos stin syzitisi kai na yparxei enas eyrys koinonikos dialogos xoris tampou, prokatalipseis kai ypokrisia-gia tetoia themata ethnikis simasias den arkei mono enas-oloi mazi tha vroume ti lysi...

euxaristw gia ton xwro pou mas parexete kai gia ton xrono pou xodepsate gia na diavasete to postmou.

ilias

Ανώνυμος είπε...

Olo to link xana.. Ollandia:

http://www.ib-groep.nl/particulier/Informatie/Studiefinanciering/Hoger_onderwijs/Bedragen_2007.asp

Unknown είπε...

syggnomi den vgainei olokliro. to xanapostaro spasmeno:


http://www.ib-groep.nl/particulier/Informatie/Studiefinanciering
/Hoger_onderwijs/Bedragen_2007.asp

Ανώνυμος είπε...

Θα συμφωνήσω με την ιδέα της κατάργησης των Πανελληνίων οι οποίες αποτελούν πηγή άγχους κυρίως...
Το θέμα είναι όμως οτί δεν είναι μόνο οι εξετάσεις που δημιουργούν άγχος αλλά και η στάση των εκπαιδευτικών της Δευτεροβάθμιας απέναντί τους.Ειδικά στους μαθητές της τελευταίας τάξης του Λυκείου ασκείται ΤΡΟΜΕΡΗ ΚΑΙ ΑΣΥΓΚΡΙΤΗ πίεση ως προς το φόρτο των μαθημάτων γενικής παιδείας και κατευθύνσεων λες και η ουσία της ζωής είναι να μπεις στο Πανεπιστήμιο αλλιώς είσαι "χαμένος".Δηλαδή όποιος δεν πάει στο Πανεπιστήμιο δεν αξίζει;Εντάξει,ομολογουμένως θα συμφωνήσω ότι με την Τριτοβάθμια εκπαίδευση οξύνεται το πνεύμα και η κριτική σκέψη του νέου,εφόδιο που θα τον συνοδεύει για το υπόλοιπο της ζωής του,το θέμα όμως είναι ότι υπάρχουν άνθρωποι "έχουν σπουδάσει τη ζωή"και χωρίς Πανεπιστήμιο και σαφώς έχουν περισσότερο κριτική σκέψη από ότι κάποιοι άλλοι.
Για να μη μακρυγορώ,θέλω να αναφερθώ στην ιδέα του ΣΥΝ για την εξαφάνιση της ιδιωτικής εκπαίδευσης(=φροντιστήρια).Νομίζω πως το καλύτερο θα ήταν να απαλειφθεί η τάση να πηγαίνουμε σε φροντιστήρια,γιατί είναι πολλές οι οικογένειες που δεν έχουν τα κατάλληλα εφόδια να στείλουν το παιδί τους...είναι άδικο να πηγαίνουν άτομα που το "φτύνουν" στην κυριολεξία και αδιαφορούν(π.χ. κάνουν κοπάνες)και άλλα που το έχουν πραγματικά ανάγκη (λόγω της άθλιας παιδείας)και θέληση για μάθηση να χαραμίζονται.Γνωρίζω πολλά άτομα που είχαν τα απαραίτητα πνευματικά εφόδια να διαπρέψουν αλλά τελικά χαραμίστηκαν λόγω έλλειψης οικονομικών εφοδίων και κατέληξαν να εργάζονται έχοντας παρατήσει το σχολείο.
Τελικά,τι χρειάζεται?Κατάργηση των πανελληνίων ή απλά αλλαγή του τρόπου με τον οποίο διεξάγονται?Κι εννοώ φυσικά την ατελείωτη ύλη,την οποία καλείται να απομνημονεύσει ο μαθητής καθώς από αυτήν εξαρτάται το μέλλον του(την ύλη)και τις αφαιρετικές και όχι κρίσεως ερωτήσεις.Γιατί κακά τα ψέματα,στις υποτιθέμενες ερωτήσεις"κρίσεως"στο μάθημα της ιστορίας(γεν.παιδείας&κατεύθυνσης)δε γράφουμε αυτά που πραγματικά πιστεύουμε αλλά αυτά που ξέρουμε ότι θέλει ν'ακούσει ο εξεταστής για να μας δώσει τις μονάδες.Και φυσικά η απομνημόνευση είναι εντελως στείρα αφού μετά απο λίγο καιρό(αν ΄όχι αμέσως μετά το πέρας της εξέτασης)ο εξεταζόμενος έχει ξεχάσει εντελώς όσα έμαθε.
Θεωρώ απλά πως θα έπρεπε να γίνει αλλαγή στον τρόπο εξέτασης.Για παράδειγμα,να καταργηθεί η εξέταση σε μαθήματα γενικής παιδείας ή όσοι βρίσκονται στη θετική κατεύθυνση να
μην εξετάζονται στην Έκθεση αλλά π.χ. στα Μαθηματικά και να δίνουν Έκθεση όσοι είναι στη θεωρητική κατεύθυνση.
Επίσης,θέλω να δώσω βάρος και σε κάτι άλλο που με προβληματίζει...
Νομίζω πως πρέπει απαραίτητα να καθιερωθεί ένα μάθημα(και για τις 3 τάξεις του Λυκείου)στο οποίο να αναλύονται ΟΛΑ τα άρθρα του Συντάγματος.Γιατί αυτή τη στιγμή,αν
πραγματοποιηθεί δημοψήφισμα για την
αναθεώρηση ή μη του Άρθρου 16 θα ψηφίσει ο κάθε πικραμένος μπάρμπας από το χωριό "ΝΑΙ" χωρίς να γνωρίζει ΚΑΝ το περιεχόμενο του άρθρου...Δεν είναι τουλάχιστον τραγικό...?Να κριθεί το μέλλον μας από ανθρώπους που βρίσκονται σε πλήρη άγνοια?Που αγνοούν την κατάσταση που επικρατεί στα σχολεία και τα Πανεπιστήμια?...

Ανώνυμος είπε...

Νομίζω πως η λέξη κλειδί είναι "αυτογνωσία". Κάθε νέος που παίρνει αποφάσεις για το μέλλον του (ανεξάρτητα από την ηλικία) πρέπει να είναι έτοιμος να απαντήσει στα εξής:
-Τί ΘΕΛΩ να κάνω;
-Τί πρέπει να έχω για να είμαι έτοιμος να το κάνω;

Ατόφια συνειδητή απάντηση στο πρώτο ερώτημα δύσκολα θα πάρουμε σήμερα σε ένα λύκειο. Όλοι γιατροί, δικηγόροι και ηλεκτρολόγοι θέλουν να γίνουν, επειδή έτσι τους είπαν. Ακόμα όμως και αν δεν δούμε το στρεβλό της υπόθεσης οφείλουμε να παρατηρήσουμε ότι η (έστω μη συνειδητή) απάντηση στο δεύτερο ερώτημα είναι "Να γράψω καλύτερα στις Πανελλήνιες από τους Άλλους".

Δύσκολα θα βρείς μαθητή που να μην θέλει να σπουδάσει. Και αυτό δεν είναι κακό. Το κακό είναι ότι δεν είναι διατεθειμένος να δουλέψει για να αποκτήσει τις γνώσεις που χρειάζεται για να προχωρήσει. Ή μάλλον είναι διατεθειμένος να πληρώσει μια περιουσία στα φροντιστήρια και 3 χρόνια (τα όμορφα, του Λυκείου) από τη ζωή του. Αλλά μετά δεν θέλει να δουλέψει άλλο. Βαρέθηκε.

Αν πετύχει να "μπει" στη σχολή της πρώτηςτου προτίμησης είναι πιο καλά τα πράγματα. Αν και από την εμπειρία μου στη διδασκαλία φοιτητών Ηλεκτρολόγων του ΕΜΠ και εκεί λίγοι είναι έτοιμοι να κοπιάσουν. [Χαρακτηριστική ατάκα: "Δεν είναι δυνατόν νααποφασίζουν οι καθηγητέςπότε θα πάρουμε εμείς πτυχίο"]. Ας μην μακρυγορήσω περί της "Αρχής της Ελάχιστης Δράσης"

Αν όμως δεν πετύχει; Τότε βέβαια θα μπει σε σχολή δεύτερης ή τρίτης προτίμησης. Η οποία όμως δεν τον ενδιαφέρει. Και φυσικά δεν θα δουλέψει, δεν θα γίνει επιστήμονας. Θα προσπαθήσει να πάρει το πτυχίο σε 6-7-8-9 χρόνια, έτσι επειδή τόσο κόπο έκανε με τις Πανελλήνιες. Και θατοκάνουν γλύφοντας και αντιγράφοντας.

Και τα προηγούμενα ισχύουν για όσους κόπιασαν. Οι άλλοι που είδαν φως και μπήκαν; Αυτοί που δεν έχουν τις γνώσεις τις προαπαιτούμενες σε ένα ΑΕΙ ή ΤΕΙ; Θα μπουν και θα κάνουν μάθημα επιπέδου νηπιαγωγείου.

Θεωρώ πως η πρόταση του Συνασπισμού για το πρώτο έτος κινείται στη σωστή κατεύθυνση αφού
1. Βγάζει την έννοια του ανταγωνισμού και αφήνει χώρο στο συναγωνισμό και στη μελέτη μέσα στο λύκειο. Και όχι, το διάβασμα για τις Πανελλήνιες ΔΕΝ είναι μελέτη.
2. Δίνει χρόνο στον υποψήφιο φοιτητή να διαπιστώσει ανμπορεί ή δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις του Πανεπιστημίου ή του ΤΕΙ. Επειδή δεν έχει επενδύσει πολλά [χρήματα ή κόπο] μπορεί να φύγει ελαφρά τη καρδία και να μή χαραμίσει τα νιάτα του σε μια επιστήμη που δεν του αρέσει. Αν πάλι έχει επενδύσει κόπο, τότε οι πιθανότητες να τα καταφέρει είναι μεγάλες. Στο επίπεδο της βεβαιοτητας.

Παρόλα αυτά:
1. Τα πρώτα χρόνια τουλάχιστον θα εισρεύσουν όλοι στις σχολές υψηλής ζήτησης οι οποίες δεν θα μπορούν να ανταπεξέλθουν. Γιαυτό θα πρέπει να τεθούν βάσεις μαθημάτων από κάθε γνωστικό πεδίο που προτείνει ο ΣΥΝ. Π.χ. για τη φυσικομαθηματική να απαιτείται τουλάχιστον Β στα μαθηματικά, τη φυσική και τη χημεία. Η εξέταση για αυτή την αξιολόγηση μπορεί να γίνεται πανελλαδικά αλλά σίγουρα χωρίς την έννοια του διαγωνισμού και του άγχους για το δέκατο του βαθμού. Ο καθένας θα είναι αντιμέτωπος με τον εαυτό του. Και αυτή την εξέταση θα μπορεί να την δίνει εφ όρου ζωής μέχρι να πείσει πως μπορεί να τα καταφέρει.

2. Η τελική "εγγραφή" στα τμήματα, στο δεύτερο έτος θα πρέπει γίνεται αφού εξασφαλιστεί η καλή επίδοση στο πρώτο σε συγεκριμμένα μαθήματα ανεξάρτητα από το πόσον καιρό θα του πάρει για να την αποκτήσει. Έτσι και το Πανεπιστήμιο ή ΤΕΙ θα εξασφαλίζει υψηλό επίπεδο στη διδασκαλία τουλάχιστον από το 2ο έτος και μετά, και ο φοιτητής θα ξέρει από νωρίς αν μπορεί να ανταπεξέλθει. Βέβαια τότε θα έχουμε έλειψη από φοιτητές και οι σπιτονοικοκύρηδες με σπίτι(= μεγάλη ντουλάπα) χρεωμένο για 400Ε/μήνα και οι καφετεριούχοι θα αισχροκερδίσουν λιγότερο, αλλά δεν μπορείς να τα έχεις όλα σε αυτή τη ζωή.

Ελπίζω πάντως πως ένα τέτοιο σύστημα σύντομα θα έβαζε τους μαθητές σε ώριμες σκέψεις του στυλ "δικηγόρος εγώ; καλό ακούγεται αλλά δεν έχω τα φόντα. Πρέπει να τα αποκτήσω ή να εγκαταλείψω και να γίνω κάτι άλλο", καθιστώντας τους ελέγχους στα παραπάνω, απλή ασφαλιστική δικλείδα.

Έχω ακόμα πολλές σκέψεις επ' αυτών αλλά ήδη το έκανα σεντόνι... Σχωρνάτε με και ευχαριστώ που διαβάσατε ώς εδώ.

Ανώνυμος είπε...

Tampakiera
tampakiera
tampakiera.
Kanenas logos gia tin tampakiera.
I proteinete na pernane oloi sto panepistimio se opoia sholi theloun...opote apla eiste ektos pragmatikotitas...
I kapou tha ginetai me kapoio tropo i epilogi. I epilogi mesw panelliniwn ehei meionektimata alla einai adiabliti. I epilogi sta panepistimia tha einai anisi, adiki kai diabliti.
Oi panellinies eksetaseis einai o monadikos adiablitos aksiokratikos thesmos sto elladistan. Pate na ton katargisete, enw apla thelei diorthwsi sto thema papagalias k anisotitwn.
To alithino problima einai i anergia k ena ptyhio pou na dinei douleia. Me grafeiokratikes diadikasies opou baftizoume tis panellinies psari, kanete mia trypa sto nero.
I anoisia, i aneuthynotita, o laikismos kai o oportounismos twn protasewn autwn tou syn den perigrafetai. Eimai sokarismenos apo to epipedo tis aneparkeias kai tis aneythynotitas sas.
An ontws ypostirizete tetoia pragmata, kalo tha itan na min ksanampeite sti bouli. Ohi me tin dikia mou psifo anyway...

Ανώνυμος είπε...

Το ότι μετά από 50 χρόνια (που ξέρω) καταλήξαμε στο ισχύον σύστημα δεν είναι τυχαίο. Όλα τα προηγούμενα που δοκιμάστηκαν είχαν προβλήματα (όπως έχει και αυτό). Παλιά όταν οι εξετάσεις ήταν στις σχολές γινόταν χαμός (πλήρως διαβλητό και ανεξέλεγκτο).Ακολούθησαν διάφορες προσπάθειες πχ. δέσμες όπυ δόθηκε μεγαλύτερη έμφαση στο Λύκειο (πλάκωσαν το 20άρια για όλους , να περάσει το παιδί ή να μην γίνει ο καθηγητής ..η αιτία).Όποιο σύστημα και να ακολουθηθεί έχει 2 μεγάλα προβλήματα :1.Επίπεδο μαθητή (το επίπεδο δεν σχετίζεται μόνο με το βάβασμα αλλά και με την αντιληπτικότητα που είναι κληρονομική -δυστυχώς υπάρχουν αναμεσά μας και πολλοί ηλίθιοι-).2.Τον περιορισμένο αριθμό για τις καλές σχολές.
Σκέφτεται κανείς κάποιον που μπήκε στην Ιατρική χωρίς εξετάσεις και είναι ανεπίδεκτος μάθησης πως μπορείς να τον κόψεις;
O ΣΥΝ σκέφτηκε τι θα κάνουν περίπου 250,000 εκπαιδευτικοί (περιλαμβάνω και τους διορισμένους που κάνουν ιδιαίτερα) τι θα απογίνουν; Αυτό δεν τους απασχόλησε; Δεν σκεφτήκανε γιατί ενώ όλα τα σχολεία κάνουν αγγλικά , για να πάρει κανείς πτυχίο πάει στο φροντιστήριο;
Γενικά το δημόσιο σημαίνει μπάχαλο παντού (διοίκηση , σχολεία , πανεπιστήμια) γιατί δεν έχει κανείς λόγο να δουλέψει αφού τον μισθό θα τον πάρει. Αυτό είναι και το βασικό κίνητρο για την κατάργηση του αρ. 16.
Όλα τα άλλα είναι ιδεοληψίες των αριστερών που φυσικά ξέρουν πολύ καλά να ξεχωρίζουν την τσέπη τους με τις ιδέες που έτσι και αλλοιώς τζάμπα είναι.

Ανώνυμος είπε...

Δεν έχω να κάνω κάποια συγκεκριμένη πρόταση. Θέλω να ξεκινήσω με κάποιες διαπιστώσεις με τις οποίες πιστεύω ότι συμφωνούν όλοι. Οι εξετάσεις με τη μορφή που είχαν μέχρι σήμερα (1) αποτυγχάνουν να επιλέξουν τους ανθρώπους ταιριάζουν περισσότερο στην κάθε σχολή - η βαθμολογία σε κάποια λυκειακά μαθήματα είναι σε μεγάλο βαθμό άσχετη με την ικανότητα κάποιου να ανταπεξέλθει σε κάποιο επιστημονικό αντικείμενο όταν μάλιστα αυτό έχει έντονα εφαρμοσμένο χαρακτήρα (2) αναγκάζουν τις οικογένειες να ξοδεύουν μεγάλα ποσά στα φροντηστήρια (3) αγχώνουν τους μαθητέ και τους στερούν τη βαθύτερη γνώση και παιδεία. Δεχόμενοι τις 3 παραπάνω διαπιστώσεις δε μπορούμε να αρνηθούμε ότι οι πανελλήνιες εξετάσεις είναι μάλλον ένας αποτυχημένος τρόπος κρίσης των υποψηφίων για εισαγωγή στο Πανεπιστήμιο. Η ιδέα του προπαρασκευαστικού έτους φαίνεται καλή αλλά δε νομίζω οι σχολές θα άντεχαν το πλήθος των υποψηφίων που θα δέχονταν τότε. Κώστας

Ανώνυμος είπε...

Θα ήθελα ως Πρόεδρος του ΣΥΝ να κάνω τα πρώτα σχόλια σε όσους διατύπωσαν τις απόψεις τους σχετικά με τις θέσεις μας για την ελεύθερη πρόσβαση. Τους ευχαριστώ, ακόμα και αυτούς που κάνουν οξύτατη κριτική.

Στο πρώτο σχόλιο «ανώνυμου» που επαναλαμβάνεται δύο φορές : Μια παρατήρηση. Πριν χαρακτηρίσει κανείς μια πρόταση δημαγωγική, δηλαδή εκτός πραγματικότητας, θα έπρεπε να ενημερωθεί μήπως αυτό έχει ισχύσει αλλού. Αναφέρω λοιπόν την συνταγματική απόφαση του Δικαστηρίου της Καρλσρούης στη Γερμανία για το δικαίωμα κάθε απόφοιτου του Λυκείου να έχει πρόσβαση στο Πανεπιστήμιο.

Στο τρίτο σχόλιο «Τάσσος» που στρέφεται ενάντια στο άρθρο 16 και στο δημόσιο πανεπιστήμιο θα ήθελα να επισημάνω ότι σύμφωνα με την τελευταία εκτίμηση του ΟΟΣΑ το πανεπιστημιακό σύστημα με την υψηλότερη ποιότητα είναι στη Φιλανδία και είναι αποκλειστικά δημόσιο.

Στον Διονύση Σ.:Είναι σοβαρή η τοποθέτησή σας για την πρόσβαση, το Λύκειο, τους ασθενείς οικονομικά φοιτητές. Σε σχέση με το θέμα των κομματικών παρατάξεων εμείς επιμένουμε στην ανάγκη ο φοιτητικός κόσμος να εκφράζεται μέσα από συγκεκριμένο όργανο, με κορυφαίο την ΕΦΕΕ.

Στον ή την «ανώνυμο» (27/2, 5:45) που ακολουθεί να πω : Δεν πάμε να ισοπεδώσουμε. Προσπαθούμε να απαλλάξουμε τα παιδιά ιδιαίτερα από όχι εύπορες οικογένειες από το φορτίο του φροντιστηρίου και της στείρας γνώσης. Θέλουμε να δώσουμε ουσία στο Λύκειο που έχει εξαφανισθεί από το φροντιστήριο. Από εκεί και πέρα τα σταυροδρόμια στην επιλογή Σχολής, ειδικότητας, στην δυνατότητα για μεταπτυχιακό κ.τ.λ. Να επιβραβεύεται ο κόπος ναι, να ζουν τα παιδιά σε ένα καθεστώς ακραίου ανταγωνισμού όχι.


Στον –την «ανώνυμο» (Ν.Α.) που ακολουθεί ευχαριστώ ιδιαίτερα για την ενθάρρυνση.

Στον επόμενο «ανώνυμο» (ΕΛΕΟΣ) : Χώρα επιστήμης, τεχνολογίας, καινοτομίας. Όχι χώρα χαμηλού κόστους. Μη μας φοβίζει το «χώρα φοιτητών» εφόσον οι σπουδές τους είναι υψηλής ποιότητας.


Στον –την «ανώνυμο» (27/2, 9:17) που ακολουθεί : Υπάρχει η αντίληψη της εκπαίδευσης ως καταναγκαστικής υποχρέωσης – γι ΄ αυτό κάποτε είχαμε τον «χάρακα» και το ξύλο. Υπάρχει κι η αντίληψη για τη προσέγγιση στη γνώση ως ελευθερία και ως δικαίωμα. Προτιμώ τη δεύτερη.

Στον «ανώνυμο» (27/2, 9:28)που ακολουθεί : Στις κατευθύνσεις υψηλής ζήτησης ασφαλώς θα γίνεται επιλογή, όπως γίνεται και σε άλλες χώρες. Αλλά για ένα πολύ μικρό ποσοστό, που αντιπροσωπεύουν αυτές, δεν χρειάζεται να έχουμε ένα εξοντωτικό σύστημα για το μεγάλο κομμάτι των ΑΕΙ και ΑΤΕΙ όπου δεν υπάρχει πρόβλημα υψηλής ζήτησης σε σχέση με την προσφορά.

Στον “exandas” συμφωνούμε.

Στον «anonymous» (27/2, 11:11) : Περιμένουμε τις συγκεκριμένες προτάσεις σας ώστε η τεχνολογία μας να είναι λιγότερο αρχαία

Στη «giota», ευχαριστούμε

Στον «ανώνυμο»(27/2,1:09) : Δεν νομίζω ότι το εμπόριο «πτυχίων» από διάφορες ιδιωτικές σχολές εξοπλίζει κανένα για την αγορά εργασίας

Στον –την «ανώνυμο» (27/2, 3:13) : συμφωνούμε

Στον «ανώνυμο» με τα «greeklish» (27/2, 4:48). Ευχαριστούμε για τις προτάσεις. Μερικές πολύ ενδιαφέρουσες. Μερικές διαφωνούμε πολύ. Το άσυλο είναι και συναισθηματικό (πειράζει;), είναι όμως κατάκτηση του παγκόσμιου πολιτισμού (διαβάστε ξανά τον «Οιδίποδα επί Κολωνώ»). Όχι αξιολόγηση σε εξωτερικούς φορείς αλλά απόλυτη διαφάνεια στο Διαδίκτυο και απολογισμός όλων μέσα στα Πανεπιστήμια.

Στον «ανώνυμο» (27/2, 4:50) και στον « IIias», εντάξει
Στη «Sissy» : Πολύ ενδιαφέρουσες οι σκέψεις σας. Προσπαθούμε να προωθήσουμε την αλλαγή σε βάθος των εξετάσεων : εργασία με βιβλιογραφία, εργασία σε υπολογιστή, ομαδική εργασία κ.τ.λ. Ενδιαφέρουσα η πρόταση για το Σύνταγμα

Στον «Kostis fysikos» : Πολύ συγκροτημένη η παρέμβασή σας. Ευχαριστούμε. Νομίζω ότι οι επιφυλάξεις σας έχουν βάση και θα τις μελετήσει το Τμήμα Παιδείας. Μη ξεχνάτε ότι δίνουμε προτάσεις για συζήτηση.

Στον «ανώνυμο» με την ταμπακέρα : Anyway, παρά το ύφος σας το ζητούμενο είναι να έχουμε αδιάβλητες διαδικασίες (που όντως είναι οι πανελλαδικές) για ένα στόχο που ανεβάζει το επίπεδο εκπαίδευσης και δεν το οδηγεί σε καταστάσεις που παιδιά στην πιο όμορφη εποχή της ζωής τους απομνημονεύουν μαζί με τη μάνα τους που σιδερώνει σελίδες από πολεμικές μάχες. Κάντε μας προτάσεις να λυθεί αυτός ο γρίφος.

Τέλος, στον «ανώνυμο» (28/2, 6:19) : Δεν συμφωνούμε. Δεν μπορούμε να δεχθούμε μια κοινωνία που το μόνο που την κάνει να δουλέψει είναι το κέρδος. Γι΄ αυτό το ζητούμενο είναι όχι να εγκαταλείψουμε το «δημόσιο», αλλά να το κάνουμε κοινωνικό, αποτελεσματικό, ποιοτικό.

Αλέκος Αλαβάνος

Ανώνυμος είπε...

Προς τον Ilias που έγραψε τα παρακάτω:
"lypamai giati eixa thetiki stasi pros ton syn (psifisa 2 fores ta teleutaia xronia ypopsifious toy syN), alla pleon tin anatheoro..kai auto giati den yparxei i paramikri syndesi me tin pragmatikotita...den einai dynaton na mpainoun oloi sto panepistimio...akomi kai stin essd empainan mono oi tou Kommatos!!"

Καλά μεγάλε είσαι εκπληκτικός! Πράγματι, δεν είναι δυνατόν να μπαίνουν όλοι στο Πανεπιστήμιο. Τι ωραίο είναι να το γράφεις εσύ, που τα φράγκα του μπαμπά σου σε έστειλαν στην Ολλανδία!

Παναγιώτης, Αθήνα

Unknown είπε...

panagioti,

exo erthei me ypotrofia tou iky stin ollandia...edosa exetaseis kai tin pira..

Unknown είπε...

O typos me tin tampakiera edw. Ena big thanks ston kyrio Alabano gia tin apantisi tou sta blogs mas. An kai to yfos mou einai kath' eksin oksy, ektimw to gegonos oti asholeiste me to feedback mas.
Stin tampakiera twra. APOLYTA SYGKEKRIMENI protasi gia panellinies, adiablites, me meiwsi tis papagalias kai twn anisotitwn: Erwtiseis pollaplis epilogis apo terastia ethniki trapeza thematwn me dekades hiliades themata. Oi hiliades erwtiseis kai apantiseis tis trapezas thematwn dimosieumenes apo prin. Stin eksetasi oi erwtiseis prepei na einai syntomes kai dekades, wste na kalyptetai apolytws i yli, me diaforetiko eidiko baros analoga me tin dyskolia. Apolytws efikto, amesi mihanografimeni diorthwsi hwris anthrwpino heri kai bias. Opws gnwrizw apo tin empeiria mou, mia yli enos mathimatos mporei kallista na kalyfthei me kritiki skepsi, otan tithentai dekades erwtiseis pou aforoun olo to euros tis ylis. Erwtiseis ypo dimosio elegho, erwtiseis kai apantiseis gnwstes, wste na apofeugontai lathi kai paranoiseis. Fysika kamia katohyrwsi bathmou gia tin epomeni hronia. An oi pithanes erwtiseis apaitoun kritiki katanoisi kai einai hiliades, kai ta eksetazomena mathimata 6-8, kalyptontas sfairika ti gnwsi tou lykeiou, me bari simantikotitas ana sholi, i papagalia ek twn pragmatwn ginetai efikti mono gia frikia me fwtografiki mnimi (e kai autoi as perasoun). Auta ws pros tin papagalia.
Ws pros ti thesi twn eksetasewn sto telos tou lykeiou i meta to 1o etos panepistimiou. Afou i epilogi gia to kleisto noumero tha ginetai etsi k alliws, gia poio logo na metanasteuoun OLA ta paidia (eidika ta ftwha) se alli poli, me terastio oikonomiko kostos, na anastatwnontai stin prosarmogi anti na diabazoun, gia na ksanadwsoun sto telos eksetaseis kai osoi kopoun na brethoun sto miden? Ti akribws eksypiretei autos o polys kopos gia tipota? Tha einai dikaies oi eksetaseis twn panepistimiwn? Tha einai adiablites? Kai ta paidia twn kathigitwn? Oi diaforetikis dyskolias se themata kai bathmologias kathigites? Mipws zoume sti souidia? Nomiza pws zoume stin ellada.
Egw ws simera eida se kathe diadikasia, ektos twn panelliniwn, bysmata. Bysmata sto lykeio, bysmata sti sholi me tis metagrafes kai ta paidia kathigitwn, bysmata sto strato, bysmata sti douleia, montes kai kolpa pantoy. Ap auto to mpourdelo diafthoras pou einai to elladistan, oi panellinies sas peiraksan?
As dinoun ta paidia eksetaseis sto telos tou lykeiou, pianoun osa moria piasane kai dilwnoun meta ti sholi pou theloun.
Eite to theloume eite ohi oli i istoria me tis panellinies ehei na kanei me tin euresi ergasias me ena ptyhio. Ta paidia auto skeftontai, se auto dinoune basi kai gi auto adiaforoun gia to lykeio. Me tis panellinies na dinontai sto 1o etos, den yparhei logos to lykeio na min paramenei apaksiwmeno. Kai opote kai an dinontai autes oi eksetaseis, ta paidia tha aghwnontai kai mazi oi mamades tous. Ypenthymizw, zoume sti mesi anatoli, ohi sti skandinavia.
Oi eksetaseis de gia to kleisto noumero aforoun moiraia oles tis sholes. Alliws odigoumaste se ptyhia me pliri ekpaideutiki kai ergasiaki apaksiwsi. An den to deheste auto, tote oi apopseis sas einai IDIAITERA epikindynes gia tin paideia kai tin koinwnia. Auta ta liga, thanks gia ton hrono kai tin prosohi sas kai yposhomai na grapsw perisotera, sygkekrimena, panta gia tin tampakiera.

Unknown είπε...

k.Alavano,

Arxika eyxaristw proswpika pou piraapantisi sto mhnyma mou.Pisteuw oti auti i protovoulia tha apotelesei aformi wste na prootheitai o dialogos eurews kai na vionoume pio amesodimokratikes diadikasies.. Tha mou epitrepsete na diafoniso se merika simeia apo to post sas..

Oson afora to asylo,proswpika pisteuo oti mono kako fernei pleon..Emeis-oi foitites-timoume olous tous agones pou kanate eseis, oi paterades mas,ekeines tis dyskoles epoxes. Par ola auta pisteuo oti epeidi akrivos oloi alla perissotero emeis oi idioi eimaste oi amesa zimiomenoi-san xristes ton ktirion auton-apo katastrofes pou prokaloun sunomilikoi mas pou kataxrontai tou asylou, nomizo oti exoume mia proteraiotita enanti ton synaisthimatismon,xoris kammia ypotimisi opos eipa kai prin twn agwnwn stous opoious symmetaxate kaieseis..

Sti Finlandia oi etaireies synergazontai stenotata me ta panepistimia-gia auto kai to dimosio diathetei tosa xrimata gia ereuna-akomi perissotera kai apo tin ameriki..

Euxaristo gia ton xwro..

ilias

Ανώνυμος είπε...

Δεν είναι κωμικοτραγικό να διαρρηγνύουμε τα ιμάτιά μας για Δημόσα-Δωρεάν Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και να αποδεχόμαστε ασυζητητί τα ιδιωτικά σχλεία στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση? Η συνείδηση του πολίτη, το ελεύθερο πνεύμα του, η κοινωνικότητα διαμορφώνεται πολύ πριν την είσοδό του στο Πανεπιστήμιο. Αυτό δεν αφορά την Αυγχρονη Αριστερά? Μπορούν ελεύθερα οι ιδιώτες και τα καρτέλ να ανοίγουν Δημοτικά Σχολεία, Γυμνάσια και Λύκεια και τους ανακόπτουμε την πορεία μόνο στην τριτοβάθμια εκπαίδευση? Μήπως το άρθρο 16 θα πρέπει να αναθεωρηθεί για να εμπεριέχει ως στόχο τη Δημόσια Δημόσια Δωρεάν παιδεία σε όλες τις βαθιδες της εκπαίδευσης?

Υ.Γ. Κάποτε θα πρέπει να ανοιχτεί ένας δημόσιος, ειλικρινής διάλογος για το εκπληκτικό Ελληνικό φαινόμενο των Ιδιωτικών Φροντιστηρίων. Αν μιλάμε για Δημόσια Δωρεάν παιδεία πρέπει πρωτίστως να στοχεύουμε στην κατάργηση των ιδιωτικών φροντιστηρίων και στα αμειβόμενα με μαύρο χρήμα ιδιαίτερα μαθήματα.

Ανώνυμος είπε...

Nai o sunaspismos thelei eleutheri psosvasi sta panepistimia. Kathe xrono i Asoee dexetai 3 xiliades foitites ( apo tous 30.000 pou theloun na mpoun ekei) .Den ton apasxolise ton Synaspismo pos tha diorganosei i Asoee eksetaseis gia tin aksilologisi 30.000 foititwn ... tin idia periodo.....Ntropi sas

Ανώνυμος είπε...

Stin Nomiki eginan epeisodeia metaksi foititwn kai i astunomia den epenevi logo asulou !!! Diladi an kapoios kindineuei me tin zoi tou apo tous idious tous foitites den exei to dikaioma na epikalestei tin prostasia tis astunomias !! Oloi exoume dei tsakomous sta panepistimia. Ena skali, ena parapatima kai to kako den argei na ginei.

Ανώνυμος είπε...

Όσο δεν υπάρχει μια ολοκληρωμένη εικόνα για το Ελληνικό Πανεπιστήμιο καμία πρόταση δεν δίνει διέξοδο.
Όσο πιο μεγαλόστομες είναι οι διακηρύξεις (κατάργηση εξετάσεων) τόσο πιο επικίνδυνες. Τα θέματα παιδείας συζητούνται χωρίς να βγαίνει άκρη εδώ και 40 χρόνια (μεταρρυθμίσεις Γ. Παπανδρέου).
Οι απόψεις μου εν συντομία :
- Άσυλο: ΠΛΗΡΗΣ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ
- Πανελλήνιες : Mικροβελτιώσεις επί το αντικειμενικότερο και πλέον αδιάβλητο (κατάργηση ειδικών κατηγοριών στρατιωτικών : σκανδαλώδες προνόμιο που δεν έχει καμία άλλη κατηγορία).
- Αξιολόγηση καθηγητών πανεπιστημίων Απόφοιτοι ΚΑΤΕΕ, αγράμματοι που μπήκαν σαν ωρομίσθιοι στα ΤΕΙ μοστράρουν σαν καθηγητές ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ (ΑΤΕΙ που λέει και ο κύριος Αλαβάνος) και κάνουν και επιδοτούμενες έρευνες (κάτι αραιογραμμένα 20σέλιδα επιπέδου κακών εκθέσεων Γυμνασίου τα παρουσιάζουν σαν αποτελέσματα ερευνών).
- Αντικειμενικοποίηση επιλογής καθηγητών με όργανο τύπου ΑΣΕΠ με κοινές διαδικασίες για όλα τα πανεπιστήμια και πλήρη δημοσιότητα (Αλισβερίσια στην επιλογή καθηγητών όπου παιδιά , σύζυγοι , γαμπροί εκλέγονται με σκανδαλώδεις φωτογραφικές προκηρύξεις θέσεων.
Ο Συνασπισμός (συντάκτες των προτάσεων) δεν μπήκε καν στον κόπο να δει τα παρεπόμενα των προτεινομένων που κάποια είναι εξώφθαλμα (βλέπε Kostis Fysikos).
- Εξετάσεις για την άσκηση οποιουδήποτε επαγγέλματος (τύπου ΑΣΕΠ) λόγω των πλαστών πτυχίων που έχουν κατακλύσει την αγορά και μάλιστα σε κρίσιμες ειδικότητες (Γιατροί , Μηχανικοί). Το ΙΚΑ έχει γεμίσει με γιατρούς που δεν περάσανε ούτε απ’ έξω από Ιατρική Σχολή (οι ίδιοι τα λένε) . Επανέλεγχος σε βάθος όλων των πτυχίων των γιατρών (από την μεταπολίτευση και εδώ).
Στην κατάργηση των εξετάσεων προηγήθηκε το ΠΑΣΟΚ μετά εσείς και χθές και η ΝΔ. Το 81 τις είχε καταργήσει και ο Ανδρέας από το μπαλκόνι (τις πανελλαδικές τις ονόμασε …. σύστημα επιλογής…)

Κύριε Αλαβάνο , θα μπορούσατε σαν κόμμα να φανείτε χρήσιμοι και όχι να προσπαθείτε να γίνεται αρεστοί.

Ανώνυμος είπε...

Βλέποντας ότι οι σκέψεις που καταγράφονται σε τούτο το blog ακούγονται (ευχαριστώ για την απάντηση κύριε Αλαβάνε) σκέφτηκα να επανέλθω με λίγες ακόμα.

Κύριε πρόεδρε, η γερμανική τάξη πραγμάτων ήταν αυτή που είχα στο μυαλό μου όταν έγραφα στο προηγούμενο post. Πράγματι εξ όσων γνωρίζω όλοι οι Γερμανοί απόφοιτοι λυκείου έχουν πρόσβαση στα Πανεπιστήμια. Η

ουσιώδης διαφορά είναι το ποσοστό των Γερμανών που πάνε στα λύκεια (Gymnasia) και αποκτούν την Abitur (με απολυτήριες εξετάσεις). Αυτό είναι μάλλον μικρό. Αν δεν κάνω λάθος μικρότερο του 30%. Κυρίως γιατί

από πολύ μικρότερη ηλικία (τέλος δημοτικού) οι περισσότεροι κατευθύνονται στις Haptshule και Realsschule (τεχνικά εκπαιδευτήρια) προκειμένου να εκπαιδευτούν σε κάποιο επάγγελμα ή τέχνη. Ανάλογα με το κρατίδιο,

την απόφαση παίρνουν οι γονείς ή οι δάσκαλοί τους (με ότι αντιρρήσεις μπορεί να φέρνει αυτό). Διαπιστώνουμε λοιπόν ότι και εκεί γίνεται επιλογή και μάλιστα σε μία εποχή που ο μαθητής δεν είναι ώριμος να πάρει μόνος

του αποφάσεις.

Επίσης αν είμαι σωστά ενημερωμένος, σε σχολές όπως η Βιολογία, Ιατρική, Φαρμακευτική και Ψυχολογία υπάρχει περιορισμός στους εισακτέους (Numerus Clausus). (παρακαλώ διορθώστε με αν σφάλω)

Πάντως το σύστημα δουλεύει διότι:
1. Λαμβάνεται κάποια στιγμή υπ όψιν η ικανότητα του μαθητή να ανταπεξέλθει σε πανεπιστημιακές σπουδές.
2. Δεν θεωρείται ντροπή νααποφασίσεις να κάνεις ένα επάγγελμα "μή επιστημονικό". Θεωρείται ντροπή να μήν το κάνεις ευσυνείδητα.
Νομίζω πως ο δεύτερος λόγος είναι πιο σημαντικός.Οπότε φτάνουμε στα όσα έλεγα στο προηγούμενο post.

Και βέβαια δουλεύει πολύ αποδοτικά γιατί
1. χρηματοδοτείται γεναία
2. έχει μέσα ανθρώπινο δυναμικό (φοιτητές και καθηγητές) που αξιοποιούν και τιμούν κάθε παροχή που έχουν δουλευοντας και μελετώντας.

Θέσεις για όσους θέλουν πραγματικά να σπουδάσουν έχουμε (θυμηθείτε πως υπάρχουν και για αυτούς που γράφουν κάτω από 10, δηλαδή δεν έχουν τις γνώσεις ή την θέληση για να ανταπεξέλθουν σε ανώτατες σπουδές).

Νοοτροπία πρέπει να αλλάξουμε και να παίρνουμε αποφάσεις για το μέλλον μας χωρίς να κοροϊδέυουμε τον εαυτό μας και την κοινωνία. Από την άλλη όμως, όπως πολύ σωστά έθεσε και κάποιος προηγουμένως, αν

μεκάποιον (μαγικό;) τρόπο δεν χρειάζονταν τα φροντιστήρια, η κυβέρνηση θα είχε να αντιμετωπίσει στρατιές άνεργων και πεινασμένων καθηγητών (φροντιστών και ιδιαιτεράδων). Αφού το σύστημα δουλεύει έτσι, ποιος ο

λόγος ναγίνουν τομές και τολμηρές μεταρρυθμίσεις; Στην Ελλάδα η μηχανή πρέπει να γυρίζει, δεν είναι ανάγκη και να παράγει.

Σχετικά με το άσυλο: Το πνεύμα του θεσμού είναι η ελέυθερη διάδωση ιδεών. Η οποία όμως έχει καταπατηθεί ανελέητα από τους θεματοφύλακές της. Μπείτε σε μια Γενική Συνέλευση Φοιτητών και δείτε πως

αντιμετωπίζονται οι μή κομματικές-παραταξιακές ιδέες. Δείτε πως αντιμετωπίστηκαν οι χριστιανικές ιδέες στις 31-1 στο εκκλησάκι του ΕΜΠ (και αυτό το λέω ανεξάρτητα από τις θρησκευτικές μου πεποιθήσεις). Σίγουρα το

πνεύματου θεσμού δεν είναι να προστατευεται η τέλεση πράξεων του κοινού ποινικού δικαίου. (βλ. Οχύρωση τραμπούκων στην Πολυεχνούπολη για να πετούν διάφορα στο αστ. Τμήμα Ζωγράφου. Καταστροφές

κτιρίων,κοινόχρηστων χώρων φοιτητών, εστιατορίων κλπ κλπ). Απλώς αυτά θα έπρεπε να προστατεύονται από τις κατά τόπους πανεπιστημιακές κοινότητες. Και αυτό δεν γίνεται. Και για εμάς που έχουμε συναισθήματα

για τον ακαδημαϊκό χώρο δεν είναι λόγοι για την καταργησή του (σωστά, κύριε Αλαβάνε έχουμε και συναισθηματικούς λόγους να το θελουμε) και πιστεύουμε πως η κατάλυσή του δεν θα βοηθήσει σε τίποτα. Αλλά οι

"άλλοι" (αυτοί που θέλουν να το καταργήσουν) απέκτησαν λαβές. Καιρός να σκεφτούμε τί πρέπει να κάνουμε *εμείς* για το άσυλο. Για να το προστατευσουμε όχι από τους "άλλους" αλλά από αυτούς που το καπηλεύονται.

Ευχαριστώ ξανά για το βήμα και την υπομονή σας.

Sissi Soko είπε...

Νομίζω ότι είναι σωστό να μπορεί να πάει στο Πανεπιστήμιο όποιος θέλει. Και κυρίως σε όποια σχολή θέλει! Γιατί αυτό που θέλει ο καθένας είναι αυτό στο οποίο έχει κλήση, δηλαδή ταλέντο. Κια όποιος δεν μπορεί να τα καταφέρει στις εξετάσεις, ας φύγει. Θα έπερεπε όμως να είναι ο χρόνος φοίτησης ΠΕΡΟΡΙΣΜΕΝΟΣ για να φύγουν εκείνοι που διάλεξαν τη σχολή μόνο και μόνο επειδή είναι π.χ. η ιατρική, η νομική κλπ. (Γιατί να είναι κάποιοι αιώνιοι φοιτητές; Έτσι θα φύγουν εκείνη που δεν έχουν τα προσόντα.)
Ξέρετε πόσο θα πήγαινε η κοινωνία μπρος αν σπούδαζαν όλοι αυτό που τους αρέσει; Πραγματική επανάσταση, ποιοτικό άλμα της κοινωνίας! Γιατί αν κάτι μας αρέσει αυτό το γεγονός δημιοργεί τεράστια αποθέματα ενέγειας. Για καλό του συνόλου.

hippygr είπε...

Δεν γράφω για να σχολιάσω μία μία τις θέσεις του ΣΥΝ, πιστεύω θα ήταν λίγο βιαστικό. Δεν διστάζω δε να πω πως μάλλον δεν έχω και τα προσόντα να τις σχολιάσω από "τεχνική" σκοπιά.

Δεν μπορώ όμως - και θεωρώ ότι όλοι θα έπρεπε να το κάνουν - παρά να σχολιάσω θετικά το γεγονός ότι ένα κόμμα καταθέτει ένα κείμενο σε δημόσιο διάλογο και το συνοδεύει με μια ειλικρινή (καλή, κακή, αυτό είναι άλλου παππά ευαγγέλιο) αποτύπωση της "φιλοσοφίας" με βάση την οποία κινείται. Δυστυχώς δεν το κάνουν όλοι αυτό (αναφέρομαι στην ειλικρίνεια)! Και ας με συγχωρήσουν οι "ρεαλιστές", αλλά νομίζω ότι από αυτό πρέπει να ξεκινάει πάντα κανείς: Τι θέλει να κάνει. Το αν αυτό που θέλει είναι εφικτό (και με ποιές μεθόδους / διαδικασίες) είναι (κατά τη γνώμη μου πάντα) ένα άλλο ζήτημα.

Τάκης, Αθήνα

sparilas είπε...

Ας υποθέσουμε ότι εφαρμόζεται η δωδεκάχρονη υποχρεωτική εκπαίδευση και η ελεύθερη πρόσβαση όλων στο πανεπιστήμιο τουλάχιστον για το πρώτο έτος σπουδών. Φαντάζομαι ότι μέχρι την ηλικία των 19-20 ετών δεν θα υπάρχει εναλλακτική πορεία, θα είναι μονόδρομος. Σίγουρα ένας θετικός δρόμος (αν όλα δουλεύουν σωστά) για τη μόρφωση και την ωριμότητα των νέων ανθρώπων. Αναρωτιέμαι όμως αν έχει υπάρξει ή αν επιστημονικά υποστηρίζει κάποιος ότι μπορεί να υπάρχει κοινωνία που η αρχή (και μόνο) για την απόκτηση εφοδίων – γνώσεων με σκοπό την εμπλοκή σε οποιουδήποτε είδους παραγωγική διαδικασία να ξεκινάει από αυτό το ηλικιακό όριο.
Λίγο «σιτεμένη» δεν θα δραστηριοποιείται η κοινωνία αυτή; Ή κάποιοι «εισαγόμενοι» θα καλύπτουν τα κενά;

Θέμης Λαζαρίδης είπε...

Από το In.gr για την συνεδρίαση της επιτροπής μορφωτικών υποθέσεων της Βουλής:

«Την ίδια στάση τήρησε ο προσκεκλημένος εκπρόσωπος της νεολαίας του ΣΥΝ Γ.Μπάρκας, ο οποίος δήλωσε πως αρμόδιοι για να μιλήσουν επί του νομοσχεδίου είναι οι ίδιοι οι φοιτητές με τις γενικές συνελεύσεις και το πανελλαδικό συντονιστικό.»

Για μένα αυτή η στάση είναι απαράδεκτη. Δείχνει υπέρμετρο αυταρχισμό, αλαζονεία, και έλλειψη σεβασμού στους δημοκρατικούς θεσμούς. Ο κ. Μπάρκας κλήθηκε από την επιτροπή μορφωτικών υποθέσεων να καταθέσει την άποψή του. Αρνήθηκε να το κάνει, θεωρώντας τους βουλευτές .... αναρμόδιους. Οι βουλευτές δηλαδή είναι αναρμόδιοι, οι καθηγητές είναι αναρμόδιοι, όλοι εμείς είμαστε αναρμόδιοι, και ο μόνος αρμόδιος να μιλήσει είναι ο ίδιος και οι συνκαταληψίες του. Όταν όμως καλείται να μιλήσει, δεν έχει τίποτα να πει. Στα δικά μου φοιτητικά χρόνια τα παιδιά της ανανεωτικής αριστεράς ήταν τα δημοκρατικότερα και ευγενέστερα. Τώρα φέρονται σαν αυταρχικοί δικτατορίσκοι. Κρίμα.

zouri1 είπε...

μπραβο για την κινηση σας,να ακουστουν ολες οι αποψεις.Μαθαινουμε και εμεις οι απεξω,για ολα αυτα που συμβαινουν στην παιδεια μας.

Παράφωνος... είπε...

Κε Αλαβάνε... keep blogging

christosk είπε...

Η πρόταση περι της κατάργησης των πανελληνιών πάσχει..ακριβώς επειδή δεν τις καταργεί αλλά απλά τις μεταφέρει μέσα στο πανεπιστήμιο. Με εκρηκτικές συνέπειες:
1. Αυξηση της αναξιοκρατίας. Οι πανελληνιες είναι ενας διαφανης θεσμός, αν η αξιολόγηση μεταφερόταν μέσα στα πανεπιστήμια, αντιλαμβάνεστε τι εξουσια θα αποκτούσαν οι πανεπιστημιακοί. Τα πανεπιστήμια θα γινόντουσαν σαν το στρατό:όποιος έχει "βυσμα" πέφτει στα μαλακά.
2. Φαντάζομαι ότι σε ένα σύστημα τέτοιο θα έπρεπε να υπάρχουν κάποιοι ποσοτικοι περιορισμοί στον αριθμό των πτυχιων. Παράδειγμα: έστω ότι στη ιατρική γράφονται δεκάδες χιλιάδες μαθητές. Υπαρχουν δυο περιπτώσεις: είτε γίνονται όλοι γιατροι (ανατρχιαστική ιδέα..) είτε κάποιοι θα πρέπει να κοπούν (διαγραφούν). Να διαγραφει ελληνας φοιτητής απο το πανεπιστήμιο;;;; Α-Ν-Ε-Δ-Α-Φ-Ι-Κ-Ο (για ευνοήτους λόγους).

Επίσης κε Αλαβάνε "μια χώρα επιστήμης, τεχνολογίας και καινοτομίας" συνεχίζει να έχει ανάγκη τους υδραυλικούς, οδηγούς ταξι, οικοδόμους, μαραγκους κτλ. Είσαστε σε εντελώς αντίθετη κατευθυνση: στην Ελλάδα αντί να καλλιεργούμε στους νεους την πτυχιολαγνεία και να υποδαυλίζουμε το παλαιομοδίτικο social status που συνοδεύει τα επαγγέλματα υψηλής μόρφωσης (γιατρος, δικηγόρος, οικονομολόγος κτλ), θα έπρεπε να διδάσκουμε ότι:

1. Τα τεχνικά και χειρωνακτικά επαγγέλματα δεν λιγότερο πολύτιμα για την κοινωνία απο τα υπόλοιπα.

2. Η μη κατοχή πανεπιστημιακού τίτλου δεν συνεπάγεται αμορφωσία. Διότι υπάρχει ως αντίβαρο η άτυπη μόρφωση, αυτή για την οποία ο καθένας είναι υπεύθυνος να την επιλέξει και να την καλλιεργήσει για τον εαυτό του.

Unknown είπε...

Μόλις απέκτησα τη δική μου ηλεκτρονική διεύθυνση στο google, ωστε να συμμετέχω στη συζήτηση! Για να τα καταφέρω πληκτρολόγησα στη μηχανή αναζήτησης του google:'google mail'και ακολούθησα τα βήματα.Δίνω την πληροφορία,σαν αρωγή σε όσους δεν γνωρίζουν πως να το επιτύχουν, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να λάβουν μέρος στο διάλογο.

Panos Kokkinos είπε...

Τα ευχολόγια είναι πάντα εύκολα. Η σοβαρή ανάλυση είναι δύσκολη. Ας πούμε, σχετικά με το λύκειο και τις εισαγωγικές:
(α) Τι θα αποτρέψει την ανάπτυξη φροντιστηριακής παραπαιδείας, όχι για την εισαγωγή στην Γ-βάθμια εκπαίδευση, αλλά για το πέρασμα από το εισαγωγικό έτος στις "κυρίως" σπουδές?
(β) Αν υποθέσουμε ότι η κοινωνία και η πολιτεία υιοθετούν το πρόγραμμα ΣΥΝ-16 και οι υλικοί πόροι είναι διαθέσιμοι, (β1) πόσα χρόνια θα απαιτηθούν για να φτιαχτούν προγράμματα εκπαίδευσης? (β2) πόσα χρόνια θα απαιτηθούν για να "παραχθεί" ο πρώτος εκπαιδευτικός Β-βάθμιας ο οποίος θα μπορεί να "εκτελέσει"? (β3) πόσα χρόνια θα απαιτηθούν για να "παραχθεί" ο πρώτος απόφοιτος του "εναλλακτικού" λυκείου?
Εκτιμώ τον κύκλο σε 15 χρόνια τουλάχιστον (μπορώ να τεκμηριώσω). Μέσα στην τούρλα του Σαββάτου, ένα πολιτικό κόμμα παρεμβαίνει για να δώσει πολιτικό στίγμα με το φύλο των αγγέλων!
(γ) Έχει πάρει κανένας χαμπάρι ότι οι βαθμοί στην Γ λυκείου έχουν ήδη καταργηθεί? Πιέζει το κίνημα των γονέων βλέπετε! Οι μέσοι όροι βαθμολογίας σε όλα τα Λύκεια της χώρας στα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα κατεύθυνσης είναι από 18.5 και άνω?
(δ) Δοθέντος του (γ), τι θα κάνει τον μέσο όρο στη "γραμματική κλίμακα" να απέχει από το Α?
(ε) Η πρόταση για τη "γραμματική κλίμακα", όπως γίνεται, είναι μια ασήμαντη διαφοροποίηση. Το μόνο που κάνει είναι να αναγάγει το εύρος της βαθμολογίας από 10 (10.0 - 20.0) σε 4 μονάδες. Η μέση βαθμολογία πώς θα βγαίνει (Α παρά λίγο, Γ και κατι τις? ή μήπως ως 3.8/4.0 1.2/4.0?).
(στ) Η "γραμματική κλίμακα" για να έχει οποιαδήποτε έννοια πρέπει να συνοδεύεται από (στ1) αξιολογική κατάταξη του μαθητή στην τάξη/μάθημα (π.χ., τρίτος από εικοσιπέντε), (στ2) αποδοχή στατιστικής κατανομής βαθμολογίας ανά εργασία/διαγώνισμα/μάθημα/τάξη (με τον συνεπαγόμενο σχεδιασμό εργασιών/διαγωνισμάτων να "γεννούν" μια στατιστική κατανομή), (στ3) αξιολόγηση "προγραμμάτων" σχολείων για αναγωγή της σχετικής βαθμολογίας σε μεγαλύτερους πληθυσμούς (π.χ., το Β της Γκράβας συγκρίνεται με το Α του Λυκείου Κοζάνης?). Τι λένε γι αυτά οι ευχολογούντες συντάκτες του ΣΥΝ-16?
(ζ) Με ποιό τρόπο η "εναλλακτική" εκπαίδευση του ΣΥΝ-16 διαφορίζει την επίδοση του μαθητή και αναγνωρίζει/αναδεικνύει την "εγγενή" (μη ταξική) και "επίκτητη" (ταξική) συνιστώσα? Θα εισαχθεί IQ-test? Ή θα αναπτύξουμε ένα τεστ τύπου SAT? Έχει κανείς φαντασθεί τις θεωρητικές ή ιδεολογικές επιπτώσεις κάθε επιλογής? Ας αφήσουμε τις πρακτικές!

Μπορώ να προχωρήσω ad infinitum! Μήπως όμως θα έπρεπε τα ευχολόγια να υφίστανται και την επιστημονική βάσανο - όχι μόνο την ιδεολογική βάσκανο?

G.I. JOE είπε...

παίδες, σόρυ κιόλας που θα σας χαλάσω λίγο τη σούπα, αλλά για τι "αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες" μιλάτε όταν 40 μιλάνε και 1 απαντά σε όλους; Ναι. Σίγουρα. Μπορεί να ευχαριστεί το εγώ σας. Όμως δεν έχει σχέση με "αμεσοδημοκρατία". Άσε που και αυτό πρόκειται να καταρρεύσει μόλις οι 40 απαντήσεις γίνουν 200 ή αν αρχίσει πραγματικός διάλογος μεταξύ των 40 και του 1 γιατί δεν μπορώ να φαντασθώ όσο καλός κι αν είναι ο Αλαβάνος να απαντά συγχρόνως σε έναν διάλογο που τίθονται συνεχώς νέα ζητήματα και προχωρά, μόνος του εναντίον σαράντα. Πρέπει να μιλήσουμε για σούπερμαν δλδ. Αμεσοδημοκρατία και κόμματα δεν συμπορεύονται. Εκτός και αν το κόμμα παύσει να είναι κόμμα, πάρει μία άλλη μορφή, πέρα από ηγεσίες, κεντρικές αποφάσεις, Τμήματα Παιδείας κλπκλπ... Αλλά, αυτό είναι μία άλλη μεγάλη συζήτηση...

Jsone είπε...

Αν και υπάρχον κάποιες πολύ καλές προτάσεις (ιδιαίτερα για την λειτουργία του Λυκείου και για το πρώτο πανεπιστημιακό έτος) το κείμενο βρίθει απο αοριστολογίες και ευχολόγια, ιδιαίτερα στο θέμα του ελέγχου του όλου συστήματος.

"Όλοι ανεξαίρετα οι απόφοιτοι/ες του ελληνικού Λυκείου, γενικού ή τεχνικού, μέχρι την καθιέρωση του Ενιαίου Λυκείου, όπως υποστηρίζουμε, έλληνες πολίτες ή παιδιά μεταναστών, έχουν το δικαίωμα από τον αμέσως επόμενο χρόνο σε δωρεάν φοίτηση σε ελληνικό δημόσιο Πανεπιστήμιο, σε σίτιση, στέγαση και χρήση των συγκοινωνιακών μέσων.

Δίνεται η δυνατότητα σε όλους τους πολίτες, σε όλη τη διάρκεια της ζωής τους να φοιτήσουν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Ο τρόπος επιλογής θα έχει σχέση με την εργασιακή τους πορεία και γενικά με τη δημιουργική τους δραστηριότητα."


Δημιουργούνται τα εξής ευλογα ερωτήματα:

1:'Εστω οτι κάποια στιγμή στη ζωή μου μένω άνεργος.Γιατί να μην γραφτώ στο ανοιχτό πανεπιστήμιο χρησιμοποιώντας το ως δωρεάν ξενοδοχείο μέχρι να βρώ δουλειά;Τι με εμποδίζει;

2:'Εστω οτι θέλω να πάω 6 μήνες διακοπές.Γιατί να μην γραφτώ στο πανεπιστήμιο Αιγαίου/Ιονίου ή στο Αριστοτέλειο (περι ορέξεως...) χρησιμοποιώντας το ως δωρεάν ξενοδοχείο Ανοιξη-Καλοκαίρι;Τι με εμποδίζει;

3:Εστω οτι πλησιάζω στην αποφοίτηση.'Εχω κίνητρο να αποφοιτήσω;Γιατί;Για να χάσω την τζάμπα στέγαση-σίτιση;Κρατάω την φοιτητική ιδιότητα και κάνω μια δουλειά "μαύρη".Παράλληλα χρησιμοποιώ την εστία για ιδιοκατοίκηση ή την νοικιάζω "μαύρα" σε κάποιον για extra εισόδημα:whistle: (Μην σας φαίνεται περίεργο.Ετσι ακριβώς κάνουν πολλοί δικαούχοι δωρεάν στέγασης σήμερα.)

4: Εστω ότι αποφασίζω οτι η εργασία δεν ταιριάζει στην ιδιοσυγκρασία μου και αποφασίζω να μείνω φοιτητής για πάντα.Ακόμα και να υπάρχει ελεγκτικός μηχανισμός που να διαγράφει τους αιώνιους, τι με εμποδίζει να πηγαίνω απο ίδρυμα σε ίδρυμα εξασκώντας το δικαίωμά μου για ελεύθερη πρόσβαση, έστω και με την βοήθεια "φακελακιού";

Με άλλα λόγια, ωράιο το όραμα του ανοιχτού πανεπιστημίου αλλα πώς θα διασφαλιστεί ενα τόσο ανοιχτό σύστημα απο την εκμετάλλευση;

Επίσης πώς θα αντέξει το σύστημα την εισροή πολλών δεκάδων χιλιάδων (με μια αισιόδοξη πρόβλεψη) ατόμων που θα εξασκήσουν το δικαίωμα της ελεύθερης πρόσβασης μεσα σε μικρό χρονικό διάστημα;Π.χ το Πανεπιστήμιο Αθηνών που θα κάνει διαλέξεις;Στο ΟΑΚΑ:);

Η χρηματοδότιση για την στέγαση και σίτιση όλων των νέων φοιτητών απο που θα προκύψει;Απο το καταχρεωμένο κράτος ή απο την ΕΕ;


β. Να εξασφαλιστούν οι υποδομές για τα αναδιαρθρωμένα Πανεπιστήμια, με εθνικούς (5%) και ευρωπαϊκούς πόρους (Δ΄ ΚΠΣ) που να ενσωματώνονται στον Κρατικό Προϋπολογισμό χωρίς όρους..


Πιστέυετε οτι η ΕΕ θα εγκρίνει χρηματοδότιση για πρόγραμμα μαζικού σπιτώματος;

Babis Iliakis είπε...

Όποτε διαβάζω τις διάφορες προτάσεις που έχει κάνει κατά καιρούς ο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ για διάφορα θέματα, αναρωτιέμαι το εξής: πιστεύει πραγματικά αυτά που λέει ή απλώς τα προτείνει με την ελευθερία ενός κόμματος που γνωρίζει ότι είναι απίθανο να αναλάβει ποτέ κυβερνητικές ευθύνες και συνεπώς δεν κινδυνέυει να εμφανιστεί ως ανακόλουθο με τις υποσχέσεις του?
Οι διάφορες προτάσεις του ΣΥΝ φαίνεται να βασίζονται στην παραδοχή ότι όλοι οι πόροι, υλικοί και άϋλοι, είναι ελέυθερα αγαθά στη φύση και ότι η δουλειά του κράτους είναι απλώς να τους κατανέμει σε όλους. Σε αυτό το πνεύμα φοβάμαι ότι κινείται και η τελευταία πρόταση για εισαγωγή στα πανεπιστήμια χωρίς προϋποθέσεις και αξιολόγηση. Και υποθέτω και χωρίς όριο φοίτησης, αν κρίνω από την κάθετη αντίθεσή του στον προτεινόμενο από την κυβέρνηση Νόμο - Πλαίσιο για τα ΑΕΙ που θεσπίζει κάτι τέτοιο. Αλήθεια, έχει γίνει μια στοιχειώδης έστω μελέτη για τις επιπτώσεις αυτής της πρότασης? Με ποιά υποδομή τα ΑΕΙ θα μπορέσουν να εκπαιδεύσουν όλο αυτόν το κόσμο που θα σπεύσει να εγγραφεί? Ποιό θα είναι το επιπλεόν κόστος για τον προϋπολογισμό και που θα βρεθούν οι επιπλέον πόροι? Ποιά θα είναι η ποιότητα της διδασκαλίας των μαθημάτων κάτω από τις συνθήκες αυτές? Και τέλος, ποια θα είναι η αξία των πτυχίων αυτών στη αγορά εργασίας όπου όλοι θα είναι πτυχιούχοι?
Η μόρφωση, συμφωνούμε, είναι δικαίωμα. Όμως άλλο το θέλω και άλλο το μπορώ. Μπορεί κάποιος να θέλει να γίνει γιατρός, αλλά αυτό προϋποθέτει να έχει έφεση στη χημεία και τη βιολογία. Κάποιος άλλος ίσως να θέλει να γίνει μηχανολόγος - μηχανικός, αλλά αυτό προϋποθέτει άνεση χειρισμού σε πολύπλοκα μαθηματικά. Η πρόταση του ΣΥΝ κατά τη γνώμη μου, αν γινόταν δεκτή, θα δημιουργούσε σοβαρά οργανωτικά προβλήματα στη διδακτική διαδικασία στα πανεπιστήμια και σε περαιτέρω υποβάθμιση των ήδη υποβαθμισμένων πτυχίων.
Αν πραγματικά μας ενδιαφέρει η αναβάθμιση του Δημοσίου Πανεπιστημίου, η κατεύθυνση κατά τη γνώμη μου πρέπει να είναι προς περισσότερη και όχι λιγότερη προσπάθεια, σε περισσότερη και όχι λιγότερη αξιολόγηση. Και φυσικά δίαυλοι επικοινωνίας με την αγορά εργασίας και τις ανάγκες της ώστε να σταματήσει η μαζική παραγωγή πτυχίων χωρίς αντίκρυσμα.
Είναι πολύ ευχάριστο ένα πολιτικό κόμμα να κάνει προτάσεις και να τις υποβάλλει σε δημόσιο διάλογο. Οι προτάσεις αυτές όμως πρέπει να λαμβάνουν υπ' όψιν τους την πραγματικότητα, εσωτερική και διεθνή και όχι να κινούνται στη σφαίρα του ιδεατού και του φανταστικού. Διαφορετικά γίνεται διάλογος για το διάλογο.
Ευχαριστώ πολύ, Μπάμπης.

tassos είπε...

Αλέκος Αλαβάνος έγραψε:
[b] Στο τρίτο σχόλιο «Τάσσος» που στρέφεται ενάντια στο άρθρο 16 και στο δημόσιο πανεπιστήμιο θα ήθελα να επισημάνω ότι σύμφωνα με την τελευταία εκτίμηση του ΟΟΣΑ το πανεπιστημιακό σύστημα με την υψηλότερη ποιότητα είναι στη Φιλανδία και είναι αποκλειστικά δημόσιο.[b]

Κύριε Αλαβάνο
ΔΕΝ ΕΧΩ ΤΙΠΟΤΑ ΜΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 16 όπως και με κανένα άλλο άρθρο του Συντάγματος.
Όλα είναι καλά μέχρι να έρθει η ώρα να αλλαχτούν με κάτι καλύτερο.
Απλά αναρωτιέμαι γιατί ένα κόμμα της αριστεράς αγωνίζεται να μήν αλλάξει ένα κληροδότημα της χούντας

tolisM είπε...

Βλεπω οτι η συζητηση γινεται εδω, και ποσταρω εδω καποιες παρατηρησεις που ειχα κανει στον talos, στο πιο πανω post.


Δε θεωρω υποχρεωση του κρατους να δινει ανωτατη εκπαιδευση σε ολους τους πολιτες του. Το κρατος (θεωρω), πρεπει να δινει μια βασικη εκπαιδευση.
Επισης τα πανεπιστημια με κοινωνικο χαρακτηρα ειναι κατι που δεν ταιριαζει στο ρολο τους. Στα πανεπιστημια γινεται ερευνα και παραγεται πρωτοτυπη γνωση, αυτος ειναι ο προορισμος τους (ή θα επρεπε να ειναι κατ εμε).
Πληρης και αποκλειστικη απασχοληση στα ΑΕΙ ειναι μια θεση ουτοπικη, δεν διαφωνω ως προς τη βαση της αλλα δεν τη βρισκω ρεαλιστικη.
Διδακτρα για μεταπτυχιακες σπουδες πρεπει να δινονται, ετσι αποπληρωνονται τα υλικοτεχνικα μεσα των μεταπτυχιακων σπουδων, που στα πλαισια των πανεπιστημιων ειναι κατι παραπανω απο τη βασικη εκπαιδευση που δινουν τα πανεπιστημια.
Την ελευθερη προσβαση στην ανωτατη εκπαιδευση καλυτερα να μη τη σχολιασω, θα πω βαρεις χαρακτηρισμους.

Πιστευω πως εχετε χασει το μετρο. Εσεις οι ιδιοι αναγορευετε το πτυχιο και το μεταπτυχιακο σε κοινωνικη διακριση. ΔΕΝ μπορουν ολοι να γινουν πτυχιουχοι, ουτε ολοι να γινουν επστημονες. ΟΛΟΙ ομως εχουν δικαιωμα σε μια αξιοπρεπη ζωη, ειτε ειναι καθηγητες πανεπηστιμου ειτε ειναι ανειδικευτοι εργατες. Εκει θα επρεπε να δωσετε αγωνες και οχι στο να μπορουν ολοι να πανε πανεπιστημιο. Στα πλαισια μιας δηθεν κοινωνικης δικαιοσυνης ΙΣΟΠΕΔΩΝΕΤΕ τα παντα. Οχι φιλε μου, δεν ειναι ετσι. Προσωπικα, δεν βρισκω ανωτερο ανθρωπο καποιον που εχει πτυχιο απο καποιον που δεν εχει. Η μανια σας ομως να θελετε ολοι να πανε ελευθερα στο πανεπιστημιο μου δειχνει οτι εσεις εχετε αυτο το κομπλεξ.

Η απλα το λετε ψηφοθηρικα και δεν ξερω πιο απο τα δυο ειναι χειροτερο.

Unknown είπε...

Μερικά σχόλια σε μερικά θέματα:

Στον manos (με την ταμπακιέρα) : Νομίζω ότι οι ερωτήσεις με τις πολλαπλές επιλογές από εθνική τράπεζα θεμάτων, δημοσιευμένων από πριν θα οδηγήσει σε μια τεράστια άνθηση των φροντιστηρίων. Τα φροντιστήρια θα ανταγωνίζονται πόσες σωστές απαντήσεις θα σφηνώνουν στο κεφάλι του μαθητή μέσα σε μια διδακτική ώρα :40 ; 140 ; 1040; Ο μόνος τρόπος για να αντιμετωπισθεί η παραπαιδεία, κατά τη γνώμη μου, είναι η αυτονόμηση του Λυκείου. Και ο μόνος τρόπος για την αυτονόμηση του Λυκείου είναι η ελεύθερη πρόσβαση.

Στον Ilias για το άσυλο. Ναι υπάρχουν και καταχρήσεις, αρνητικές εκφράσεις στη λειτουργία του ασύλου. Καθετί που περιλαμβάνει ελευθερίες ενέχει αυτόν τον κίνδυνο. Έχουμε κοινοβουλευτισμό και μαζί του φαινόμενα διαφθοράς, διαπλοκής, απάτης. Θα κλείσουμε το κοινοβούλιο; Θα φέρουμε τους συνταγματάρχες; Θα έχουμε κοινοβουλευτισμό υπό όρους ; Όχι βέβαια. Το ίδιο και με το άσυλο. Αυτό που χρειάζεται είναι να αποκτήσει η ίδια η πανεπιστημιακή κοινότητα την ικανότητα να στηρίζει το άσυλο και την αξία του.

Στον anonymous στις 28/2 σχετικά με την παραπαιδεία. Το ίδιο το σημερινό σύστημα για να επιβιώσει ωθεί στη διαφθορά : με τα «ιδιαίτερα» στους δασκάλους, με τα «φακελάκια» στους γιατρούς. Τα φροντιστήρια αντιμετωπίζονται μόνο με ένα σύστημα που δεν τα έχει ανάγκη ή τουλάχιστον δεν τα έχει τόσο μεγάλη ανάγκη. Γι’ αυτό έχει αξία η αποφόρτιση από τις ελάχιστες βαθμολογικές διαφορές ή τον κλειστό αριθμό.

Στον anonymous με το «Ντροπή σας…». Δεν είναι τόσο science fiction οι προτάσεις του ΣΥΝ, ώστε η ΑΣΟΕΕ να έχει 30000 φοιτητές. Ανοίξτε, αν θέλετε , την ιστοσελίδα του Eurobarometer, το Special Report 273 / wave 66.3, publication February 2007 για να δείτε πως σκέφτονται στην Ευρώπη για το θέμα της ελεύθερης πρόσβασης που εδώ δημιουργεί τόσο τρόμο.

Στον επόμενο anonymous το άσυλο δεν ισχύει σε περίπτωση κινδύνου για ανθρώπινη ζωή…

Στον anonymous 28.2, 10.58μ.μ. : Πιάνετε πραγματικά προβλήματα, αλλά είναι λίγο «στρατιωτική» η λογική σας και δεν μπορώ να συμφωνήσω.

Στον Kostis Fysikos : Εννοείται, και το γράφουμε στις προτάσεις μας, ότι η ελεύθερη πρόσβαση στα ΑΕΙ είναι η μια δυνατότητα. Η άλλη είναι η μεταλυκειακή επαγγελματική εκπαίδευση, η οποία από το σύνταγμα προβλέπεται να παρέχεται από το κράτος και έχει γίνει εντελώς «οίκος εμπορίου». Ελπίζω σε μικρό διάστημα να δώσουμε κι εδώ τις θέσεις μας πιο συγκροτημένες και λεπτομερειακές.
Ασφαλώς σε ορισμένους «κύκλους» καταρχήν και σε μερικές σχολές υψηλής ζήτησης θα υπάρχει όριο και είσοδος με βάση τις επιδόσεις. Αλλά δεν μπορούμε να έχουμε ένα σύστημα εισαγωγών για όλα τα Πανεπιστήμια και ΤΕΙ με βάση αυτά που γίνονται στην Ιατρική.
Τέλος είναι σωστό ότι χρειάζεται να αλλάξουμε «νοοτροπία». Κι ένα βασικός λόγος για το σύστημα που προτείνουμε είναι ότι, κατά τη γνώμη μου, γεννάει άλλη «νοοτροπία» στους μαθητές αλλά και τους διδάσκοντες.

Στη Silvia Okaliova : Τα γράφετε πολύ ωραία και συμφωνούμε. Αντί να ψαλιδίζουμε, να ποτίζουμε τις κλίσεις και τα ταλέντα.

Στον hippygr : Και με σας το ίδιο. Ενθαρρυντικά αυτά που γράφετε.

Στον Sparilas : Νομίζω ότι αξίζει να σκεφτούμε τι δυνάμεις απελευθέρωσης περικλείει η επανάσταση στις γνώσεις και πόσο αυτές είναι δεσμευμένες, ώστε να προβληματιζόμαστε ακόμα αν μπορούμε να ζήσουμε χωρίς την παιδική εργασία…

Στον φίλο που αναφέρεται στον εκπρόσωπο της Νεολαίας ΣΥΝ στη Βουλή. Ήταν εξαιρετική η στάση του. Ζήτηση να κληθούν εκπρόσωποι του Πανελλαδικού Συντονιστικού των Φοιτητών κι όχι εκπρόσωποι των κομματικών νεολαιών. Μίλησε με σοβαρότητα και ήθος.

Στον με το “Keep blogging…”. Καλό αλλά δύσκολο…

Στον christosk : Αναφέρθηκα λίγο πριν σε ειδικές προϋποθέσεις μόνο για τις ελάχιστες σχολές υψηλής ζήτησης και για το κλάδο της Μεταλυκειακής Επαγγελματικής (κι όχι Πανεπιστημιακής ) Εκπαίδευσης.

Στην evridiki : Πολύ χρήσιμες οι πληροφορίες σας. Ευχαριστούμε

Στον Panos Kokkinos : Το κείμενό σας έχει πολύ ωραία γλώσσα. Μπορείτε να γράψετε κάτι σε ανάλογο ύφος και υπέρ των θέσεων μας;… Τα ερωτήματά σας έχουν βάση. Η μετάβαση δύσκολη, με παγίδες και ρίσκο. Τι άλλο όμως είναι η μεταρρύθμιση;

Στον G. I JOE : Δεν διεκδικώ να παραστήσω τον Ηρακλή με τη Λερναία Ύδρα. Απλά μόνο το δικαίωμα να παρεμβαίνω κι εγώ σε ένα διάλογο πολλαπλών επιπέδων και δικτυώσεων

Στον Jsone : Περιμένουμε τις προτάσεις σας στα ερωτήματα που έχετε θέσει. Όσο για την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα της κακοπέσει αν χρηματοδοτήσει κάποια campus και στην Ελλάδα με το ωραίο μάλιστα κλίμα, πέρα από το τσιμέντο που ήδη χρηματοδοτεί.

Στον Babis Iliakις : Την Ιταλία την κυβερνά ο Prodi, όχι ο Συνασπισμός, όπου ισχύει το σύστημα της ελεύθερης πρόσβασης. Όσο για μια ζωή που θα αξιολογούμαστε συνέχεια, θα βαθμολογούμαστε συνέχεια, θα εξεταζόμαστε συνέχεια, θα ανταγωνιζόμαστε συνέχεια για να επιβιώνουμε : Είναι μια επιλογή που εμένα όμως μου φαντάζει, ιδιαίτερα για νέους, επαχθής, καταναγκαστική, καταθλιπτική. Η ζωή μπορεί να είναι πιο ωραία.

Στον Tassos : Από τη χούντα θυμάμαι το τανκ να ρίχνει την πύλη του Πολυτεχνείου, όχι να δεσμεύεται υπέρ του δημόσιου πανεπιστημίου

Στον tolism : Επαναλαμβάνω ότι τα πανεπιστήμια είναι μια επιλογή, η άλλη είναι η μεταλυκειακή Επαγγελματική Εκπαίδευση. Τώρα υπάρχει και κάτι βαθύτερο από το πτυχίο, που μπορεί να βοηθήσει στην εξεύρεση εργασίας, ή να μπει στο κάδρο. Το δικαίωμα όλων να έχουν γνώση σε βάθος. Αν όλοι έχουν «δικαίωμα σε μια αξιοπρεπή ζωή», όπως λέτε, έχουν δικαίωμα και στη γνώση.

Unknown είπε...

Μερικά σχόλια σε μερικά θέματα:

Στον manos (με την ταμπακιέρα) : Νομίζω ότι οι ερωτήσεις με τις πολλαπλές επιλογές από εθνική τράπεζα θεμάτων, δημοσιευμένων από πριν θα οδηγήσει σε μια τεράστια άνθηση των φροντιστηρίων. Τα φροντιστήρια θα ανταγωνίζονται πόσες σωστές απαντήσεις θα σφηνώνουν στο κεφάλι του μαθητή μέσα σε μια διδακτική ώρα :40 ; 140 ; 1040; Ο μόνος τρόπος για να αντιμετωπισθεί η παραπαιδεία, κατά τη γνώμη μου, είναι η αυτονόμηση του Λυκείου. Και ο μόνος τρόπος για την αυτονόμηση του Λυκείου είναι η ελεύθερη πρόσβαση.

Στον Ilias για το άσυλο. Ναι υπάρχουν και καταχρήσεις, αρνητικές εκφράσεις στη λειτουργία του ασύλου. Καθετί που περιλαμβάνει ελευθερίες ενέχει αυτόν τον κίνδυνο. Έχουμε κοινοβουλευτισμό και μαζί του φαινόμενα διαφθοράς, διαπλοκής, απάτης. Θα κλείσουμε το κοινοβούλιο; Θα φέρουμε τους συνταγματάρχες; Θα έχουμε κοινοβουλευτισμό υπό όρους ; Όχι βέβαια. Το ίδιο και με το άσυλο. Αυτό που χρειάζεται είναι να αποκτήσει η ίδια η πανεπιστημιακή κοινότητα την ικανότητα να στηρίζει το άσυλο και την αξία του.

Στον anonymous στις 28/2 σχετικά με την παραπαιδεία. Το ίδιο το σημερινό σύστημα για να επιβιώσει ωθεί στη διαφθορά : με τα «ιδιαίτερα» στους δασκάλους, με τα «φακελάκια» στους γιατρούς. Τα φροντιστήρια αντιμετωπίζονται μόνο με ένα σύστημα που δεν τα έχει ανάγκη ή τουλάχιστον δεν τα έχει τόσο μεγάλη ανάγκη. Γι’ αυτό έχει αξία η αποφόρτιση από τις ελάχιστες βαθμολογικές διαφορές ή τον κλειστό αριθμό.

Στον anonymous με το «Ντροπή σας…». Δεν είναι τόσο science fiction οι προτάσεις του ΣΥΝ, ώστε η ΑΣΟΕΕ να έχει 30000 φοιτητές. Ανοίξτε, αν θέλετε , την ιστοσελίδα του Eurobarometer, το Special Report 273 / wave 66.3, publication February 2007 για να δείτε πως σκέφτονται στην Ευρώπη για το θέμα της ελεύθερης πρόσβασης που εδώ δημιουργεί τόσο τρόμο.

Στον επόμενο anonymous το άσυλο δεν ισχύει σε περίπτωση κινδύνου για ανθρώπινη ζωή…

Στον anonymous 28.2, 10.58μ.μ. : Πιάνετε πραγματικά προβλήματα, αλλά είναι λίγο «στρατιωτική» η λογική σας και δεν μπορώ να συμφωνήσω.

Στον Kostis Fysikos : Εννοείται, και το γράφουμε στις προτάσεις μας, ότι η ελεύθερη πρόσβαση στα ΑΕΙ είναι η μια δυνατότητα. Η άλλη είναι η μεταλυκειακή επαγγελματική εκπαίδευση, η οποία από το σύνταγμα προβλέπεται να παρέχεται από το κράτος και έχει γίνει εντελώς «οίκος εμπορίου». Ελπίζω σε μικρό διάστημα να δώσουμε κι εδώ τις θέσεις μας πιο συγκροτημένες και λεπτομερειακές.
Ασφαλώς σε ορισμένους «κύκλους» καταρχήν και σε μερικές σχολές υψηλής ζήτησης θα υπάρχει όριο και είσοδος με βάση τις επιδόσεις. Αλλά δεν μπορούμε να έχουμε ένα σύστημα εισαγωγών για όλα τα Πανεπιστήμια και ΤΕΙ με βάση αυτά που γίνονται στην Ιατρική.
Τέλος είναι σωστό ότι χρειάζεται να αλλάξουμε «νοοτροπία». Κι ένα βασικός λόγος για το σύστημα που προτείνουμε είναι ότι, κατά τη γνώμη μου, γεννάει άλλη «νοοτροπία» στους μαθητές αλλά και τους διδάσκοντες.

Στη Silvia Okaliova : Τα γράφετε πολύ ωραία και συμφωνούμε. Αντί να ψαλιδίζουμε, να ποτίζουμε τις κλίσεις και τα ταλέντα.

Στον hippygr : Και με σας το ίδιο. Ενθαρρυντικά αυτά που γράφετε.

Στον Sparilas : Νομίζω ότι αξίζει να σκεφτούμε τι δυνάμεις απελευθέρωσης περικλείει η επανάσταση στις γνώσεις και πόσο αυτές είναι δεσμευμένες, ώστε να προβληματιζόμαστε ακόμα αν μπορούμε να ζήσουμε χωρίς την παιδική εργασία…

Στον φίλο που αναφέρεται στον εκπρόσωπο της Νεολαίας ΣΥΝ στη Βουλή. Ήταν εξαιρετική η στάση του. Ζήτηση να κληθούν εκπρόσωποι του Πανελλαδικού Συντονιστικού των Φοιτητών κι όχι εκπρόσωποι των κομματικών νεολαιών. Μίλησε με σοβαρότητα και ήθος.

Στον με το “Keep blogging…”. Καλό αλλά δύσκολο…

Στον christosk : Αναφέρθηκα λίγο πριν σε ειδικές προϋποθέσεις μόνο για τις ελάχιστες σχολές υψηλής ζήτησης και για το κλάδο της Μεταλυκειακής Επαγγελματικής (κι όχι Πανεπιστημιακής ) Εκπαίδευσης.

Στην evridiki : Πολύ χρήσιμες οι πληροφορίες σας. Ευχαριστούμε

Στον Panos Kokkinos : Το κείμενό σας έχει πολύ ωραία γλώσσα. Μπορείτε να γράψετε κάτι σε ανάλογο ύφος και υπέρ των θέσεων μας;… Τα ερωτήματά σας έχουν βάση. Η μετάβαση δύσκολη, με παγίδες και ρίσκο. Τι άλλο όμως είναι η μεταρρύθμιση;

Στον G. I JOE : Δεν διεκδικώ να παραστήσω τον Ηρακλή με τη Λερναία Ύδρα. Απλά μόνο το δικαίωμα να παρεμβαίνω κι εγώ σε ένα διάλογο πολλαπλών επιπέδων και δικτυώσεων

Στον Jsone : Περιμένουμε τις προτάσεις σας στα ερωτήματα που έχετε θέσει. Όσο για την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα της κακοπέσει αν χρηματοδοτήσει κάποια campus και στην Ελλάδα με το ωραίο μάλιστα κλίμα, πέρα από το τσιμέντο που ήδη χρηματοδοτεί.

Στον Babis Iliakις : Την Ιταλία την κυβερνά ο Prodi, όχι ο Συνασπισμός, όπου ισχύει το σύστημα της ελεύθερης πρόσβασης. Όσο για μια ζωή που θα αξιολογούμαστε συνέχεια, θα βαθμολογούμαστε συνέχεια, θα εξεταζόμαστε συνέχεια, θα ανταγωνιζόμαστε συνέχεια για να επιβιώνουμε : Είναι μια επιλογή που εμένα όμως μου φαντάζει, ιδιαίτερα για νέους, επαχθής, καταναγκαστική, καταθλιπτική. Η ζωή μπορεί να είναι πιο ωραία.

Στον Tassos : Από τη χούντα θυμάμαι το τανκ να ρίχνει την πύλη του Πολυτεχνείου, όχι να δεσμεύεται υπέρ του δημόσιου πανεπιστημίου

Στον tolism : Επαναλαμβάνω ότι τα πανεπιστήμια είναι μια επιλογή, η άλλη είναι η μεταλυκειακή Επαγγελματική Εκπαίδευση. Τώρα υπάρχει και κάτι βαθύτερο από το πτυχίο, που μπορεί να βοηθήσει στην εξεύρεση εργασίας, ή να μπει στο κάδρο. Το δικαίωμα όλων να έχουν γνώση σε βάθος. Αν όλοι έχουν «δικαίωμα σε μια αξιοπρεπή ζωή», όπως λέτε, έχουν δικαίωμα και στη γνώση.

Ανώνυμος είπε...

Hey folks this is Alexandros from NY, where I live now. Pardon me that my text is written in English. I know everybody understands English well.

I graduated from the Athens University of Economics and Business (ASOEE) and I dealt with all those issues that plague our educational environment. After that I did my Masters in a private University at Miami so I can say I dealt with both situations.

First I would like to express that I feel the reason students and professors demonstrate in the streets is more personal rather than social. Both of these groups feel that some individual benefits will be taken away from them, or the competition will rise more and the way of doing that is totally unfair. Hardly do I believe that anyone has thought about some changes that will be inflicted to our country as a whole, but instead they only see the changes that will affect them in a personal level which are perceived but are not necessarily true.

The situation today is that our Universities are public and the tuitions are free. Our classes are overflowed with not only students from the current academic year but also with students from previous years as well. You can imagine what happens during class and how hard it is for someone to stay focused. You can also imagine what happens during break when everybody has to go to get some food, or go to the bathroom, or sit outside, or go get some photocopies from the Library. The university is crowded, there are too many people! Almost every year the number of successful students entering the university is increasing which only makes things worse. I remember the last 2 years of my education in Athens I wouldn’t even think to go to the restaurant cause I had to wait for 45 minutes to get my food.
We have the youth political parties for everyone who would like to “lobby” himself, that like to protest the whole time and fill the university walls with billboards during student elections. No objection, they do things for the university, but they also interrupt classes for few months, and also fight during student gatherings and honor the meaning of “democracy” with various tasty ways ( like the very popular yogurt throwing to those, who dare to say their opinion contradictory to theirs). My sister when she entered the law school in Athens had to choose a political party to go get her student ID. The student ID wasn’t been given by my sister’s department but from the youth political parties!!!! How fucking democratic and lawful is that???
And by the way I mentioned that tuitions are free. Well yes, but the student has already spent 24 months at frontistirio which is paying so he can have greater chances of entering our public universities. If you add up all the 24 months it will be around what I paid for my Masters Degree here in the U.S.

The students and the professors of these public universities that I mentioned above do not want the new law that permits the foundation of private universities. They say that students at private institutes like IEK Ksini , or private universities do not deserve to be equal with them. They say the reason is that they (like I did) “shed blood” during Lyceum to pass the final exams and enter the university and that the other students who paid to enter Ksini, etc, did not give the same effort, so they do not deserve to be academically equal. Well first of all I would like to say that for those who “shed blood” their reward should be perceived to be their free tuition and nothing else. Just because I entered Asoee it doesn’t mean that I am the only one qualified to learn business Management and that my classmate who went to Ksini doesn’t! It doesn’t go this way. There are many brilliant kids who did not make it but they may be better than us. Just because I was better in the national exams (PANELLINIES), it does not mean I will be a better economist in the future than my classmate who went to Ksini. I can sit and study the whole day and not do anything else but this doesn’t give me the right to consider myself smarter than someone who studies less than me but also does a variety of extracurricular activities. Smartness was never measured depending on how much you study!!! Everybody has the right to acquire education and everybody deserves a second chance. If the Ksini students are good they will get their degree. Of course Ksini and other private institutions must qualify for academic standards to their programs to be able to award bachelor degrees to their students. Once this happens they should be good to go, period!!

Companies, at least in the US, do not hire Graduate students based on their performance at school. They hire them based on how much money they think they will receive from using those people. If you have a 9.5 degree grade from Asoee but you cannot bring me any more money you are useless. If I spend 5 hours before exams to get a 6 and you spend 12 hours to get a 9, you are neither better, nor smarter. You are just using your time in a different way than I do. If you can get the 9 by studying the same amount of time like me, then we are starting to talk seriously.


I am not even discussing the equality issue and he reason for that is that those who entered public universities were those that had money to go to frontistirio instead of their fellow poor classmates who could not afford it!!!! So quit playing it poor and talk about free education once and for all, hypocrites! Nothing is free in this life! Universities have expenses; somebody has to pay for them period!!!

And in what other way is, for example, Athens University of Economics and Business better than other schools? How can you really learn inside a 350 people class, while having no obligation of being there?? Does the professor really count? Are Economics such a science that very few have the privilege to teach and very few to learn??? Do you really have to be so smart to teach and learn economics??? I do not think so. And if the free access to all universities is what some of you people so desperately desire, how are you going to deal with overfilled classes with hundreds of students who desire to learn???

The private universities do not deal with these issues. They offer the best facilities and the best services, making sure that you know something after you graduate. Yes they require money but there are many scholarships and student loan programs that can help students pay their bills in the short or the long run. There are also many jobs available in campus for the students. -Those who entered the public universities earned their right to rest their asses in cafeterias drinking frappe for eternity and not pay for tuition, but let everybody else choose their own way-They also offer other not so popular programs that you will never find in public universities.
Private universities have big facilities which require maintenance and management, thus they create jobs for the locals. They also attract foreign currency which means that our little Greece gets richer. Economy is moving and money flows. Because foreign students come, live here, spend their money here, tell their friends how nice Greece is, so tourism goes up etc.

Are the professors in private universities equal or better than those in the public ones? Maybe yes, maybe not. Did it really matter to anyone ever? It is hypocritical to say “yes”! It never did, students will not give a damn about who is teaching them. Also just because private universities are full of students who did not pass the national exams it does not mean that their academic degrees or their professors are lower in quality!!! In fact they are more likely to offer better learning environment than the public ones. And some of their students can prove themselves to be better than most of my fellow Asoee classmates. Those of you who went to college, like me, how many people do you recall sitting next to you in class that were totally stupid and did not deserve to be there?? And how many do you remember that they did not make it but they were brilliant?? Should we block them from acquiring education in a different way than we did just because they did not suffer like us in the National Exams????

Private universities are not financed by the government. They are financed by student tuitions and donations as well as money given to them from investors.

If the current students worry about increasing competition well I have 3 things to say. You will not be given the position to a company you will be interviewed to work for. You will have to earn it!!! And if you believe you deserve it you have to prove yourself. Except if you are so spoiled and you want everything to be given to you without you working, so go work for the public sector. And I haven’t seen anybody complaining that the competition is already increasing from the government that increases the number of students in the universities to receive political benefits!! And as far as the bad governments that they do not give money for education, you should know that the government gets money from taxes. In Greece, nobody wants to pay taxes! How can you receive good quality services if you do not pay taxes?? Every Asoee student claims to be expert in Economics yet they wonder why there is no money to be given. Whatever….

And Mr. Alavanos about the student Asylum, how will the police stop the death probability of a student who is inside a gathering and will have a brawl with his fellow students when the police are outside??? Did you forget what happened to Athens Law School??? If I am at a gathering and I say my different opinion and everybody starts fighting with me , how will the police ( which will be located outside of the university) be able to see what is going on and judge if my life is in danger so that it can interfere ??? I was a student at Asoee and I can tell you that I do not recall one specific time the Asylum worked for the student’s benefits but instead it created many problems when supporters from both big parties were fighting with each other or left party supporters were entering our classes and did not let us attend them!


Have a good night from NY.

Konstantinos L. είπε...

Δεν είναι ετσι ανωνυμε φίλε μου, γιατί το να περάσεις τις "Αδιαβλητες" πανελλήνιες δεν σε κάνει γιατρό, μάλλόν δεν έχεις εμπειρία. Το ότι δεν είναι αδιάβλητες για όλους το δήλώνω με σιγουριά.

Μηχανικός θα πρέπει να γίνει αυτος που έχει τις ικανότητες που χρειάζονται σε αυτόν το τομέα, και όχι αυτος που έχει να απομνημονεύσει 3000 ασκήσεις που του έμαθαν στο φροντιστήριο, για να γράψει πανελληνιες.
Όσοι μένουν στο πρώτο έτος, μπορουν να αλλάξουν σχολή.

Πολλές φορές παιδία σπουδάζουν κάτι που δέν τους αρέσει αλλα το μαθαίνουν αργά, αφου έχουν περάσει και όσοι θα γίνονταν αριστοι μηχανικοι, μένουν απεξω. Ξανασκέψου...

Konstantinos L. είπε...

Σχόλιο: Επισης συμφώνω με τις απόψεις του Alex313 και μπράβο του για την καθαρότητα της σκέψης του.

Ευκαιρίες για όλους, όμως η ιδιοτικοποίηση δεν είναι η μόνη λύση. Η Ελλαδα δεν είναι υποχρεωμένη να αντιγράφει μοντέλα εξωτερικού, πρέπει να βρίσκει λύσεις που ταιριάζουν στο δικό της περιβάλλον. Και πάλι εύγε στον Alex313, η λογική των πολλών δημιουργεί μετανάστες της παιδείας.

Unknown είπε...

Gia tin tampakiera pali...diladi sygkekrimenes protaseis.
k. Alabane, den katanoisate tin ousia tou epiheirimatos mou.
1. An kathe mathima eksetazetai apo mia prodimosieumeni ethniki basi 10.000 (gia paradeigma) erwtisewn pollaplis epilogis, i apomnimoneusi twn apantisewn se frontistiria tha einai anthrwpinws adynati. I de katanoisi kai ikanotita apantisis se 10.000 erwtiseis einai isodyunami me tin se bathos katanoisi tou gnwstikou antikeimenou. Etsi ousiastika katargeitai i papagalia kai enas bathmos adikias sto paron systima panelliniwn. Ola dimosieumena, ola anoihta, ola elegksima.
2. Pithanws na yparhoun kai pali frontistiria. Apo ti stigmi omws pou ehoume kapoion eidous ithmo sti metabasi mathitwn pros to panepistimio, tha yparhoun panta frontistiria. Eite prin to prwto etos eite apo to 1o etos pros to 2o.
3. Episis den apantate stin kritiki oti ousiastika proteinete apeirws pio diablites, polydapanes kai adikes panellinies eksetaseis sti metabasi apo to 1o etos sto 2o, baftismenes grafeiokratika se kati allo. Oi panellinies einai i moni aksiokratiki diadikasia gia tin elliniki neolaia kai i katargisi tous tha einai mia mnimeiwdis prodosia twn symferontwn tis.
4. Ektos an ontws ishyrizeste pws oloi tha spoudazoun, hwris fragmo sta panepistimia. I apopsi auti einai apolyta anedafiki, stereitai sobarotitas kai ekthetei ton synaspismo san politiki dynami. Praktika einai anefarmosti enw ideologika dinei to synthima tis issonos prospatheias, tis isopedwsis ikanotitwn kai kopwn kai tis anaksiokratias. Odigei se plithwrismo ptyhiwn hamilis poiotitas, se midenismo tou ergasiakou dikaiwmatos apo to ptyhio, se apolyti apaksiwsi twn ellinikwn panepistimiwn kai apofoitwn pros ofelos twn ksenwn, stin apolyti prooptiki mias ksenospoudagmeni kai ksenofertis elit. Einai apolyta ekswfreniki kai anoiti protasi, pragmatika ektitheste oso tin ypostirizete.
5. Ta paidia spoudazoun logw tis agwnias na broun douleia me to ptyhio tous. Oi romantikes pomfolyges tou typou eleutheri prosbasi sti gnwsi den ehoun kamia shesi me ton logo gia ton opoio ta paidia spoudazoun. Spoudazoun gia na broun douleia kai na epibiwsoun. Kai me tin apolyti isopedwsi kai genikeusi tis anaksiokratias pou tha eferne i efarmogi twn anedafikwn protasewn sas, ousiastika tha prosferate sta paidia monimi ergasiaki apaksiwsi, anergia kai ypoapasholisi. Toulahiston oi panellinies se stressaroun ena hrono. Eseis proteinete stous neous ( kai tis mamades tous) na stressarontai isobia, ws aneidikeutoi ergates me ahrista ptyhia. Einai aristeri politiki auto i apli dimagwgia?
6. To zitima eleutheris prosbasis sti gnwsi ehei idi lythei. Opoiosdipote endiaferetai gia prosbasi sti gnwsi kai ohi gia ptyhio-ergasiako dikaiwma mporei na diabasei gia otidipote ton apasholei online sto wikipedia. Episis simera eida tin yli twn mathimatwn tou MIT dimosieumenei online, me eleutheri prosbasi. I gnwsi einai ekei eksw, dwrean, gia olous. Ta ptyhia pou pistopoioun ousiastikes ikanotites, ta ergasiaka dikaiwmata kai oi douleies einai se elleipsi. Kai auta, ohi ta roz laikistika synnefakia, einai i tampakiera...

tassos είπε...

Τι συμφορά, ενώ είσαι καμωμένος
για τα ωραία και μεγάλα έργα
η άδικη αυτή σου η τύχη πάντα
ενθάρρυνσι κ’ επιτυχία να σε αρνείται·
να σ’ εμποδίζουν ευτελείς συνήθειες,
και μικροπρέπειες, κι αδιαφορίες.
Και τι φρικτή η μέρα που ενδίδεις,
(η μέρα που αφέθηκες κ’ ενδίδεις),
και φεύγεις οδοιπόρος για τα Σούσα,
και πηαίνεις στον μονάρχην Aρταξέρξη
που ευνοϊκά σε βάζει στην αυλή του,
και σε προσφέρει σατραπείες και τέτοια.
Και συ τα δέχεσαι με απελπισία
αυτά τα πράγματα που δεν τα θέλεις.
Άλλα ζητεί η ψυχή σου, γι’ άλλα κλαίει·
τον έπαινο του Δήμου και των Σοφιστών,
τα δύσκολα και τ’ ανεκτίμητα Εύγε·
την Aγορά, το Θέατρο, και τους Στεφάνους.
Aυτά πού θα σ’ τα δώσει ο Aρταξέρξης,
αυτά πού θα τα βρεις στη σατραπεία·
και τι ζωή χωρίς αυτά θα κάμεις.

“Σατραπεία” (Κ.Καβάφης)

Stavros Katsouras είπε...

Ο διάλογος δεν μπορεί να περιοριστεί μέσω του blog… Ελπίζω η επιτροπή παιδείας να το κατάλαβε ήδη και να οργανώσει έναν πλατύ και εποικοδομητικό διάλογο με τα κατάλληλα μέσα, δημοσιότητα κλπ. Το στυλ «μια επιτροπή αποφάσισε μετά πολύ …κόπο» και καλούνται οι υπόλοιποι να εκφραστούν μέσα από … «μηνύματα» θυμίζει κάτι από … «συμμετοχική δημοκρατία». Αυτός ο «διάλογος» ενισχύει τα βιαστικά υμνολόγια ή τους αφορισμούς και μια συμμετοχή ατόμων συνηθισμένων σε τέτοιου είδους μέσα. Θα μπορούσε να γίνει και αυτό (πολύ καλή ιδέα και καλύτερη η άμεση συμμετοχή του σ. Αλαβάνου), αλλά όχι μόνο αυτό…. Έτσι περιμένουμε το ζωντανό διάλογο της νεολαίας; Έτσι περιμένουμε να εκφραστεί το κίνημα των μαθητών, των φοιτητών των πανεπιστημιακών; Τελικά θέλουμε να έχουμε καμιά πενηνταριά – άντε 100 - σχόλια να φανεί «ιν» ο Αλαβάνος και αυτό ήταν όλο;

Η κατεύθυνση της αποσύνδεσης του Λυκείου από το φροντιστήριο – πανεπιστήμιο είναι δεδομένη και οι γενικές προτάσεις εποικοδομητικές, ωστόσο χρειάζονται σε ορισμένα σημεία διασαφήνιση, μελέτη και εξειδίκευση, με βάση τη διδακτική πράξη και την εμπειρία των κάθε λογής εξετάσεων στη χώρα μας. Για παράδειγμα τα 2 μαθήματα θα είναι κοινά (δηλαδή μαθηματικά – ν.ε. γλώσσα) ή θα διαφοροποιούνται κατά πεδίο; Ποια μπορεί να είναι τα 4 μαθήματα και τα θέματα ποιος θα τα βάζει;

Η δωδεκάχρονη εκπαίδευση δεν μπορεί να καθοριστεί απλά και μόνο δια νόμου, όπως δεν διασφαλίζεται σήμερα ουσιαστικά το Γυμνάσιο για όλους, ενώ πολλοί μαθητές παίρνουν απολυτήριο Γυμνασίου με το ζόρι, υστερώντας σε σημαντικό βαθμό ακόμα και με τα πιο ελαστικά κριτήρια. Αυτό μας ενδιαφέρει;

Ως προς την εκπαιδευτική πλευρά του προβλήματος (που δεν είναι η μόνη) η κρίσιμη περίοδος είναι η προσχολική εκπαίδευση και το Δημοτικό, ειδικά για τα παιδιά οικογενειών με χαμηλό μορφωτικό επίπεδο και επιπρόσθετα κοινωνικά εμπόδια – αποκλεισμούς. Όσο και σε όσο βαθμό το σχολείο εξετάζει δεξιότητες που δεν διδάσκει και όσο η μάθηση εξαρτάται από την άμεση εμπλοκή των γονέων στη διδασκαλία, απλώς θα αναπαράγεται το πρόβλημα που εκδηλώνεται κυρίως στο Γυμνάσιο – ΕΠΑΛ. Άμεσα πρέπει να απαντήσουμε με το τι θα γίνει με όσους δεν μπορούν ή δεν θέλουν να συνεχίσουν στο Λύκειο. Επίσης αν θα υπάρχει τεχνική – επαγγελματική εκπαίδευση. Όταν λέμε ενιαίο Λύκειο τι ακριβώς εννοούμε;

Η πρόταση για την εισαγωγή στα ΑΕΙ είναι πολύ καλή ως βάση συζήτησης – κατεύθυνσης αλλά, ως έχει, είναι τόσο γενικόλογη, χωρίς προϋποθέσεις εφαρμογής, που τελικά γεννά εύλογη δυσπιστία. Παρόμοιες απόψεις έχουν ήδη προτείνει πολλοί και πολλές (ως ένα σημείο ακόμα και ο Αρσένης) με πιο σημαντική την πρόταση της Α. Φραγκουδάκη, η οποία όμως σαφώς προέβλεπε την αποσύνδεση του πτυχίου από επαγγελματικά δικαιώματα. Αυτό το πιστεύει και η επιτροπή παιδείας;

Με ποιους μηχανισμούς θα προκρίνονται τα επαγγελματικά δικαιώματα; Πόσους και τι επιστήμονες χρειαζόμαστε ως κοινωνία και για πόσους μπορούμε να πληρώσουμε; Αν δεν χρειαζόμαστε μόνο επιστήμονες ποιοι (και τι) θα σπουδάσουν αλλά θα απασχοληθούν σε «παρακατιανές» εργασίες; Πόσο κοστολογείται η πρόταση μας;

Αν τα ΑΕΙ δεν παρέχουν εκτός από την γενική, ανώτατη γνώση, αμφισβήτηση, (γιατί όχι) ριζοσπαστισμό, και επαγγελματικές δεξιότητες και δικαιώματα, τα τελευταία θα πρέπει να τα «προσφέρει» κάποιος άλλος. Ποιος; Η «ελεύθερη» αγορά; Τα μεταπτυχιακά; Τα «ειδικά» ψευτο -κολέγια; Πανεπιστήμια του εξωτερικού; Εξετάσεις τύπου ΑΣΕΠ; Ή επαγγελματικές ενώσεις με θεσμοθετημένη τέτοια αρμοδιότητα και με δικά τους κριτήρια (ποια;)

Η πρόταση κάνει το ίδιο λάθος με όλες τις προτάσεις που μιλούν γενικώς για ΑΕΙ. Στην πραγματικότητα δεν υπάρχουν γενικά και αόριστα ΑΕΙ αλλά συγκεκριμένες σχολές και τμήματα με διαφορετικό κύρος – γόητρο, διαφορετικό επίπεδο σπουδών, διαφορετικό κόστος ανά φοιτητή, διαφορετική πρόσβαση στην αγορά εργασίας. Αν εξαιρέσουμε τη βάση του «10» και με κάποιες βελτιώσεις στην υποδομή, θα μπορούσαν ακόμα και σήμερα να φοιτούν σε κάποιο ΑΕΙ –ΑΤΕΙ όλοι οι απόφοιτοι Λυκείου. Οι μαθητές με χαμηλές επιδόσεις θα συνοθούνται σε υποβαθμισμένες μαζικές σχολές, χωρίς ουσιαστική εκπαίδευση, χωρίς κίνητρα, χωρίς επαγγελματική προοπτική, αναπαράγοντας την υποβάθμιση των σπουδών τους. Όλοι οι μαθητές θα συνεχίσουν να φιλοδοξούν να φοιτήσουν σε «προνομιούχα» τμήματα τα οποία συγκεντρώνουν πράγματι «προνομιούχους» μαθητές.

Είναι σωστό αυτό που λέει ο σ. Αλέκος, ότι η πρόσβαση στην Ιατρική δεν μπορεί να γίνει άλλοθι για το πράγματι αντιπαιδαγωγικό – αντικοινωνικό σύστημα των πανελλαδικών και κυρίως την απαξίωση του Λυκείου και την παραπαιδεία. Όμως στην πράξη, οι πρώτες (συνεπώς οι πραγματικές) προτιμήσεις των μαθητών ξέρουμε ότι κατευθύνονται μόνο σε λίγες καλές σχολές και τμήματα, με βασικό κριτήριο την επίδοση των μαθητών σε μαθήματα και την …«απασχολησιμότητα». Διόλου παράλογη επιλογή σε καθεστώς μεγάλης ανεργίας – αβεβαιότητας. Αν υπολογίσουμε μάλιστα ότι οι πρώτες επιλογές , σήμερα, δηλώνονται μετά τη «σφαγή» των πανελλαδικών, όπου η πλειοψηφία γράφει λίγο πάνω από τη βάση, βάσιμα περιμένουμε ότι με ένα ελαστικότερο σύστημα οι προτιμήσεις στις «καλές» σχολές θα διογκωθούν και αντίθετα θα υποβαθμιστούν άλλες.

Τέτοια υποβάθμιση στις προτιμήσεις (και βάση εισαγωγής) είδαμε στις λεγόμενες καθηγητικές σχολές, για παράδειγμα παλιότερα (επί επετηρίδας) η βάση στο μαθηματικό έπεφτε κάτω από τα ΤΕΙ και θα έπεφτε περισσότερο σήμερα στις Φιλοσοφικές αν δεν φρόντιζε το Υπουργείο να αυξήσει τους διορισμούς φιλολόγων με την πρόσθεση μαθημάτων αρχαίων στα σχολεία. Το ίδιο έγινε με τους Θεολόγους και το αντίστροφο με τους κοινωνιολόγους.

Αν θεωρούμε ότι όσοι διαλέγουν τις "καλές" σχολές κάνουν «λάθος», θα τους "αφήσουμε να κάνουν λάθος" ή θα ορίσουμε ποιός και πως θα κρίνει το σωστό; Με την ευκαιρία η αξιοποίηση του επ προσανατολισμού έχει νόημα αν δεν είναι κατευθυντικός και βασίζεται στη θέληση των ίδιων των μαθητών.

Στην πράξη λοιπόν οι μαθητές θα συνεχίσουν να κατευθύνονται στις "καλές" σχολές και αναγκαστικά θα υπάρχει επιλογή, έστω πιο χαλαρή, η οποία μάλιστα δεν μπορεί να πάσχει από αυθαιρεσία και αδιαφάνεια. Η πρώτη φάση επιλογής, του Λυκείου, με βάση όσα προτείνονται, δεν λύνει ουσιαστικά το ζήτημα, ακόμα και αν η 10βαθμη βαθμολογία είναι (απαράδεκτα) προσαρμοσμένη στην επιλογή. Αν η επιλογή γίνει στο πρώτο έτος, θα είναι ένα έτος εξεταστικό κέντρο – μαζικό σφαγείο, με εφιαλτική παραπαιδεία, άγχος και τελικά, για μην υπάρχουν αμφισβητήσεις των εξετάσεων, θα καταντήσουμε να βάλουμε κάτι σαν τις πανελλαδικές και στο πρώτο έτος στο πανεπιστήμιο, για να μεγαλώσει κι άλλο η παραπαιδεία. Τελικά μήπως βάζουμε περισσότερες εξετάσεις (άρα και φροντιστήρια) και μήπως δημιουργήσουμε ένα αυστηρότερο πλαίσιο επιλογής με οικονομικά και μορφωτικά προνόμια;

Το ελληνικό πανεπιστήμιο όπως λέει ο Τσουκαλάς είναι ένα από τα πλέον «ανοιχτά» συστήματα με ταξικά κριτήρια, πολύ λιγότερο ταξικό από το Γερμανικό, με την «ελεύθερη» πρόσβαση. Όμως είναι πολύ ταξικό στις «καλές» σχολές. Ανοιχτό ‘η μάλλον σχετικά «ανοιχτό» είναι σε διάφορες κοινωνικοπολτικές επιστήμες και διάφορα ΤΕΙ με μαζική φοίτηση, χωρίς επαγγελματικό αντίκρισμα, χωρίς κύρος, χωρις μεγάλο κόστος.

Επίσης το πανεπιστήμιο έχει ήδη διαμορφώσει έναν ήδη μαζικό β΄ κύκλο μεταπτυχιακών σπουδών συχνότατα με (ακριβά) δίδακτρα και δεν αναπαράγει τον εαυτό του καθώς η ανώτερη ακαδημαϊκή ελίτ (και η αριστερή) προέρχεται από τα «καλά» ξένα ΑΕΙ. Συνεπώς στην πράξη υπάρχει ήδη μαζικό πανεπιστήμιο στην Ελλάδα και όπως έλεγαν οι αμερικάνοι ριζοσπάστες, όταν μαζικοποιείται μια βαθμίδα, η επιλογή γίνεται στην αμέσως επόμενη βαθμίδα. Αυτό δεν είναι βέβαια κακό αν γλιτώσουμε τα φροντιστήρια, αναβαθμίσουμε το μορφωτικό ρόλο του Λυκείου και περιορίσουμε την ταξικότητα της επιλογής. Μήπως όμως στην πρόταση μας δεν υπάρχουν τέτοιες εγγυήσεις; Μήπως θα πρέπει να μελετηθούν πολύ περισσότερο τα επιμέρους μέτρα;

Τελικά συμφωνώ με την κατεύθυνση της σταδιακής αποσύνδεσης του Λυκείου από το φροντηστήριο – πανελλαδικές – ΑΕΙ. Ωστόσο νομίζω ότι δεν μπορούμε να προτείνουμε γενικώς ελεύθερη πρόσβαση χωρίς όρια και δεν μπορούμε να περιοριστούμε στο Πανεπιστήμιο ως προς το μέλλον των μαθητών. Γενικότερα ας μην αφήνουμε να εννοηθεί η εντύπωση ότι απέναντι στο μαύρο και ζοφερό παρόν υπάρχει τόσο απλή πρόταση που θα λύσει ως δια μαγείας όλα τα προβλήματα. Οι προϋποθέσεις δεν είναι μόνο εκπαιδευτικές και οι εκπαιδευτικές προϋποθέσεις δεν είναι μόνο οικονομικές, του είδους 5%-9%, μισθοί – επιμόρφωση.

Η ανάγκη για ουσιαστική και αναβαθμισμένη τεχνική – επαγγελματική εκπαίδευση αλλά και ριζικές κοινωνικές αλλαγές στην κοινωνία και οικονομία είναι προυποθέσεις που αν δεν υπάρχουν, κινδυνεύουμε να δημιουργήσουμε το άλλοθι για ένα περισσότερο «ταξικό» σύστημα επιλογής, όπου τα ξένα ΑΕΙ, τα πανάκριβα μεταπτυχιακά και διάφορες αυθερεσίες θα κρίνουν το επαγγελματικό δικαίωμα, ενώ το πανεπιστήμιο υποβαθμίζεται σε νέο τύπο ανώτερου λυκείου με τα απαραίτητα φροντιστήρια στο Α’ έτος.

Ας μετριάσουμε λοιπόν τα μεγάλα λόγια περί ελεύθερης πρόσβασης και κατάργησης της παραπαιδείας και ας παλέψουμε για σαφείς έστω μικρές αλλαγές, με γνώμονα και τα οικονομικά της χώρας και την (υπ) ανάπτυξη της και των κινδύνων γύρω από το επάγγελμα - ανεργία. Η ιδέα ότι κάποιες αλλαγές στο εξεταστικό σύστημα ή ευρύτερα στο εκπαιδευτικό σύστημα μπορούν να διορθώσουν γενικότερα προβλήματα που γεννούν η κοινωνική ανισότητα και ο χαρακτήρας της ανάπτυξης της χώρας είναι λανθασμένη.

Ως προς συγκεκριμένες προτάσεις επιφυλάσσομαι. Προτείνω να μην βιαστούμε να καταλήξουμε αλλά να μελετήσουμε καλύτερα όλες τις παραμέτρους (δεν νομίζω ότι το έκανε η επιτροπή) και να συζητήσουμε πλατιά με μαθητές, φοιτητές πανεπιστημιακούς κλπ. Διάλογο μέσω ίντερνετ θα μπορούσε να κάνει και ο Γιωργάκης και η Μαριέτα. Εμείς να κάνουμε κάτι περισσότερο, ειδικά τώρα που ζούμε την άνθιση του κινήματος εκπαίδευσης. Άμεσα να ασχοληθούμε με το πλέον επικίνδυνο φαινόμενο, δηλαδή έναν κύκλο μεταπτυχιακών σπουδών με σαφέστατα ταξική επιλογή (ξένη γλώσσα, δίδακτρα, έλλειψη παροχών, αυθαιρεσία κλπ) που τείνει να δυναμιτίσει το πανεπιστήμιο.

ΣΥΝ16 είπε...

Aπό τον Αλέκο Αλαβάνο :

Λυπάμαι πολύ για την καθυστέρηση . Ξέρω ότι η συζήτηση θα έπρεπε να είναι καθημερινή. Είχα την πρόθεση, εγώ, ως πρόεδρος του ΣΥΝ , να συμμετέχω προσωπικά στο διάλογο. Φαίνεται ότι αυτό είναι σχεδόν αδύνατο και αισθάνομαι έκθετος απέναντι σε πολλούς φίλους που μας τίμησαν με την γνώση τους . Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι θα υπάρχει μια ενεργή παρουσία στελεχών του ΣΥΝ, ίσως όχι προσωπική μου.



Στον Alex 313 (9.3.2007)
Μερικές σκέψεις :
1. Η στήριξη στο δημόσιο πανεπιστήμιο δεν σημαίνει ανοχή στις παθολογίες του, που πολλές φορές είναι ακραίες.
2. Η υποστήριξη στο δημόσιο πανεπιστήμιο στηρίζεται στην αντίληψη του κοινωνικού αγαθού και στην ανεξαρτησία της γνώσης από τα μεγάλα συμφέροντα. Ας θυμηθούμε τις επίμονες προσπάθειες της διοίκησης Μπους να μη χρησιμοποιείται σε επιστημονικές μελέτες ο όρος «climate change» λόγω των συμφερόντων των πετρελαϊκών εταιρειών
3. Τα φαινόμενα των παρατάξεων, που υποκαθιστούν τους θεσμούς, για να δώσουν φοιτητική ταυτότητα ή σημειώσεις είναι καταδικαστέα και δυστυχώς παρατηρούνται στις δύο παρατάξεις των «μεγάλων» κομμάτων ΝΔ κα ΠΑΣΟΚ. Γι’ αυτό για τον ΣΥΝ είναι εξαιρετικής σημασίας η ανασυγκρότηση της ΕΦΕΕ, που ακριβώς αυτές οι δυνάμεις δεν θέλουν.
4. Άσυλο : Καταρχήν κάθε ελευθερία έχει το τίμημά της. Ο κοινοβουλευτισμός π.χ. έχει το τίμημα κυβερνήσεων με «φούσκες στα χρηματιστήρια» και «ομόλογα». Σε περιπτώσεις όπως αυτές που λένε, κίνδυνος για τη ζωή, προβλέπονται ρυθμίσεις άρσης των περιορισμών. Φυσικά, η πανεπιστημιακή αρχή οφείλει και η ίδια να προστατεύει το άσυλο, την ιδέα του και την αξία του από δυνάμεις που επιδιώκουν να το εκμεταλλευτούν.



Στον Κοnstantinos (9/3/07) : Συμφωνούμε

Στον Κοnstantinos (11/3) : Θα χρησιμοποιήσω και ένα σχήμα. Όταν έχεις προβλήματα στον Κοινοβουλευτισμό δεν τον εγκαταλείπεις για να πας στη δικτατορία. ‘Όταν έχει προβλήματα το δημόσιο Πανεπιστήμιο, αναζητάς ένα καλύτερο.

Στον manos (12/3) : Ευχαριστώ , αξίζει να σκεφθεί κανείς το «αδιάβλητο» ώστε να μη υποβαθμιστεί με ένα πιο ευέλικτο σύστημα. Δύο σημεία: 1) Με την δική μας πρόταση δεν προσανατολίζονται όλα τα παιδιά στα Πανεπιστήμια, αλλά και στην Τριτοβάθμια Επαγγελματική Εκπαίδευση 2) Η «ήσσων προσπάθεια» δεν γίνεται με το κρεβάτι του Προκρούστη. Αλλά με σωστό κλίμα, την ελευθερία, την διαφοροποιημένη και προσωποποιημένη προσέγγιση, την ομαδικότητα , τη δημιουργική γνώση.


Στον Tassos 14/3 : Ευχαριστώ. Η πιο σημαντική (και αμφίσημη) παρέμβαση.


Stavros katsouras 26/3 : Πολύ ενδιαφέρον ο προβληματισμός σου. Δύο σημεία : 1) Το μεγάλο πρόβλημα είναι η επανίδρυση του λυκείου και απεξάρτησή του από εξετάσεις – φροντιστήρια. Εξαιρετικά δύσκολο, σχεδόν ανεπίλυτο. Δεν λύνεται με μικροπροβλήματα. Εμείς κάνουμε μια πρόταση, σκεφτόμαστε παρατηρήσεις και κριτική. 2) Η αριστερά, όπως την κατανοώ, αναζητά για υπαρξιακούς λόγους, μια παιδεία που δεν θα στηρίζεται στην αλληλοεξόντωση, αλλά στην αλληλεγγύη

*_*_*_

Στον Tolism 6/3 : Καλή είναι η συζήτηση, προγραμματική όντως. Αν αρχίσουμε με τις προθέσεις (« ποσοστάκια») τότε χάσαμε.

Στον Dr adk 6/3 : Πείτε μου ένα τρόπο που στο Cambridge μπορεί κάποιος να κάνει τη διατριβή του στα ελληνικά ή στα γαλλικά ή στα κινέζικα, χωρίς μάλιστα απόφαση της Γ.Σ.

Στον Talos 6/3 : Συμφωνώ

Στον Tolism 6/3 1.20 : No comment

Στον Dr adk 6/3 1.48 : Ας δώσουμε μια στατιστική της Ε.Ε. για τις δαπάνες για την παιδεία. Η Ελλάδα 25η στους 25

Στον Talos 6/3 6.04 : Σύμφωνοι

Στον Τolism 7/3 10.01 : Σοβαρά θέτετε τις θέσεις σας. Μια ερώτηση : Τι έρευνα μπορεί να κάνει ένα ιδιωτικό πανεπιστήμιο που ενδεχομένως χρηματοδοτείται από μια πετρελαϊκή εταιρεία για το φαινόμενο του θερμοκηπίου ;


Στον George 10/3 : Οι 25 τροπολογίες ήταν ο μόνος τρόπος να κατατεθεί το αντινομοσχέδιο του ΣΥΝ, που δεν να λέει μόνο «όχι» αλλά να προβάλλει και τις δικές του προτάσεις. Καλές – κακές, είναι το μόνο κόμμα που το έκανε.

Στον Karpidis 11/3 : Περίπου έτσι συντηρείται το blog.

Στην Cyberella 14/3 : Ευχαριστώ

Στον George 14/3 1.12 : Αν η άποψή σας είναι να μη κάνουμε προτάσεις, μέχρι να είναι τέλειες, δεν συμφωνούμε. Αν λέτε ότι πατάμε σε δύο βάρκες, ίσως : μη ξεχνάτε ότι τα πιο σταθερά σκάφη σήμερα είναι τα καταμαράν.

Στον g700 : Ξέρουμε ότι είμαστε ανεπαρκείς ως παίκτες, αλλά παρόλα αυτά μένουμε στο γήπεδο. Καλό είναι τα στοιχεία, όπου θεμελιώνουμε συλλογισμούς, να είμαστε ακριβείς. Η Ελλάδα , μέχρι πριν τρεις μήνες που είχα δει στατιστικές της ΕΕ , είναι 25η. Την πρόταση σας θα την δούμε.

Στον syneas 7/4 : Κι όμως, η δική σου παρέμβαση είναι το «τριζόνι» για να αποπειραθούμε να ξαναξεκινήσει ο διάλογος

Λόρδος Μπύρων είπε...

αυτά όμως που πρέπει να έχουν προτεραιότητα είναι τα σχολεία - κελλιά, με την διδακτική ύλη παπαγάλος κονσέρβα, εγκεκριμένη από το κράτος. Δεν έχει νόημα να βάλουμε καινούρια τριτοβάθμια κεραμίδια όταν οι τοίχοι είναι σαθροί. Από την άλλη, το να είναι κάτι δωρεάν για αυτούς που μπορούν να πληρώσουν, και ελεύθερο για αυτούς που δεν θέλουν να μορφωθούν, είναι σπατάλη πόρων. Ο κρατισμός βλάπτει σοβαρά την ελευθερία. Αν τα πανεπιστήμια δεν είναι ελεύθερα να κάνουν ότι αποφασίσουν, τα καταδικάζουμε στο να παλέψουν με το ένα χέρι δεμένο. Εξάλλου, είναι αρκετά πιθανόν - εκ των πραγμάτων (πχ. ιντερνετ) να υποχρεωθούν σε βάθος χρόνου, να είναι δωρεάν έτσι κι αλλιώς, και ας λέγονται και "γιουνιβέρσιτι οφ γκούγκλ", "κόλλετζ οφ ικέα", "σκουλ οφ καρφούρ" (με πτυχίο καροτσολογίας) κτλ.

Unknown είπε...

prepein na apodiskoume pos arxigoi einai oi neoi k oxi oi plousioi kilarades.,